szerző:
hvg.hu

Egyebek mellett továbbfejlesztett utastájékoztató rendszert, tágas utasteret és minden ajtónál akadálymentes beszállási lehetőséget kínálnak majd az új bécsi metrószerelvények. Csütörtökön bemutatták a látványterveket és egy videó segítségével virtuálisan körbe is lehet nézni az új metró belsejében.

Az X jelű sorozattal megjelenik Bécsben a metrószerelvények harmadik generációja, és egyben az első automata kocsik, amelyeket kifejezetten az osztrák fővárosnak fejlesztettek ki. A hamarosan épülő U5-ös vonalon már vezető nélkül közlekednek az új metrók, a többin viszont lesz vezetőjük.

Valamennyi ajtónál lehetővé teszik az akadálymentes beszállást, emellett az utastér is olyan tágas lesz, hogy az üléssorok között is el lehet majd férni kerekesszékkel, babakocsival vagy a szokottnál nagyobb csomagokkal.

A speciális, fából készített ülések nagy része piros lesz, a maradék pedig kék, utóbbiak eltérő színe jelzi majd, hogy azokat különleges igényű utasoknak tartják fenn. Meghosszabbított valamint lehajtó ülésekkel is igyekeznek kielégíteni az igényeket.

Az X metrókocsik különlegességei között említik a továbbfejlesztett utastájékoztatási rendszert. A képernyőkön az eddig megszokott infók mellett feltüntetik majd azt is már jóval a következő állomás előtt, hogy ott mikor, milyen átszállási lehetőségek lesznek, illetve mik az aktuális indulási időpontok.

A szerelvényeket olyan anyagokból rakják össze, amelyek több mint 90 százaléka újrahasznosítható lesz. Az alacsony energiafogyasztást célozza majd az, hogy LED-világítás lesz az utastérben, valamint a fűtő- és klímarendszer is energiatakarékos lesz.

Az első X jelű kocsi 2020 közepén állhat forgalomba, az U1-es és az U4-es vonalakon járnak majd az új szerelvények. A várhatóan 2024-től induló U5-ös vonalon már automata üzemmódban járnak a metrók. 2030-ig összesen 34 új szerelvényt kap Bécs, így teljesen lecserélhetik a 70-es évek óta közlekedő első generációs metrókat, az „ezüstnyilakat” – írják a Wiener Linien oldalán.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!