szerző:
hvg.hu

Szándékos emberölés vádjával bíróság elé akarja citálni Arnold Schwarzenegger a legnagyobb olajipari társaságokat. A színészből, majd kaliforniai kormányzóból lett környezetvédelmi aktivista szerint az olajipari nagyok ugyanúgy tudták, hogy tevékenységükkel emberek halálát okozzák, mint a már felelősségre vont dohányipari cégek. Schwarzenegger később a legújabb Terminátor-filmről is beszélt.

Az osztrák származású Schwarzenegger az olajipar központjának számító Texasban rendezett konferencián közölte, már tárgyalásokat kezdett néhány ügyvédi irodával, s ezzel párhuzamosan szeretné megszerezni a közvélemény támogatását is. „Ugyanaz a helyhez, mint a dohányipar esetében volt. Ezek a cégek, miközben évtizedeken át tisztában voltak azzal, hogy a dohányzás ártalmas, rákot okoz és megöli az embereket, igyekeztek letagadni a tényeket. Végül bíróság elé kényszerültek és több százmillió dollárnyi kártérítést fizettek. Az olajipari vállalatok 1959 óta tudják, hogy a fosszilis energiahordozók elégetése globális felmelegedést okoz, s ez veszélybe sodorja az embereket, s sokak halálát okozza majd” – magyarázta a színész-exkormányzó.

Azt is elárulta, hogy a perek pontos időzítését májusban, egy Bécsben rendezendő környezetvédelmi konferencián tárja a közönség elé. „Ha bemész a szobába, és tudod, hogy le fogsz lőni valakit, az szándékos emberölés. Nem hiszem, hogy ez másképpen lenne az olajipari vállalatokkal” – tette hozzá a republikánus színekben politizáló Schwarzenegger.

Beszélt a legújabb Terminátor-filmről is, melynek forgatása júniusban kezdődik, s amelyben a szokásos T-800 modellként jelenik majd meg a filmvásznon. A színész, aki közismerten rossz viszonyban van Donald Trump elnökkel, közölte: „lehet, hogy majd át kell írni a forgatókönyvet, és be kell venni Trumpot. A T-800 modell visszatér az időben, s az a feladata, hogy 2019-ben szabadítsa ki Trumpot a börtönből” – viccelődött.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!