szerző:
hvg.hu

A több németországi török célpontot megtámadó baloldali kurd ifjúsági szervezet azzal fenyegetőzött, romba dönti Európát, ha a kontinens országai nem kelnek a kurdok védelmére. A jelek szerint a kurd-török szembenállás Németországra is átterjedt.

A Deutsche Welle hírportál beszámolója szerint a fenyegetés egy nappal az után hangzott el, hogy fiatal tettesek felgyújtottak egy törökök által használt berlini muszlim imahelyet, s több összetűzés is volt a Németországban élő kurdok és törökök között.

A kurdok aktivitása azután nőtt meg látványosan, hogy a török hadsereg behatolt Szíria kurdok által lakott körzeteibe, s a kurdok lakta Afin város ostromára készül. „Az európai nemzeteknek meg kell érteniük, nem fogjuk ölbe tett kézzel nézni, ahogy a törökök lemészárolják szíriai nemzettársainkat. Az eddigi akcióink a jelek szerint nem voltak elégségesek, itt az ideje annak, hogy visszahozzuk a háborút Európába” – áll a Roja Ciwan nevű csoport közleményében.

A kurdok közölték, a célpontok listájára a török tulajdonban lévő épületek és vállalkozások mellett felkerültek a német állami és pártingatlanok is, s támadások várhatóak a bíróságok és a rendőrség ellen is.