szerző:
hvg.hu/MTI

Nyikolaj Gluskov jó barátja és munkatársa volt az öt éve szintén Nagy-Britanniában meghalt Borisz Berezovszkijnak. Halálát a Scotland Yard terrorellenes ügyosztálya vizsgálja.

Hétfőn késő este otthonában holtan találták Nyikolaj Gluskovot. A 68 éves férfira családtagjai és barátai bukkantak rá a londoni lakásban, halálának oka egyelőre nem tisztázott.

A Guardian beszámolója szerint Gluskov a 90-es években az Aeroflot légitársaságnál és Borisz Berezovszkij LogoVAZ autógyáránál dolgozott. Amikor 1999-ben az oligarcha kapcsolata megromlott Vlagyimir Putyinnal, és az Egyesült Királyságba emigrált, Gluskovot Oroszországban csalással és pénzmosással vádolták meg. Öt évet ült börtönben, 2004-ben szabadult.

Politikai menedékjogot kapott a brit államtól, az utóbbi években Londonban lakott. 2011-ben tanúskodott abban a bírósági perben, amelyet Berezovszkij indított a Moszkvával továbbra is jó kapcsolatot ápoló Roman Abramoviccsal. Gluskov azt állította, hogy a Putyin-adminisztráció gyakorlatilag túszként tartotta fogva, ezzel akart nyomást gyakorolni Berezovszkijra, hogy adja el tévécsatornáját, az ORT-t.

Berezovszkij azzal vádolta Abramovicsot, hogy átverte, és 5 milliárd dolláros kárt okozott neki, és hogy még a 90-es években a Szibnyeft nevű olajvállalatnál partnerek voltak. Abramovics mindezt tagadta, az ügyben eljáró bíró pedig elutasította Berezovszkij állításait.

Gluskov akkor panaszt nyújtott be amiatt, ahogy az ügy véget ért, Berezovszkij pedig eltűnt a nyilvánosság elől. Két évvel később, 2013 márciusában holtan találták volt felesége Berkshire megyei otthonában. A rendőrség szerint öngyilkosságot követett el, barátai szerint azonban kételkedtek ebben.

Akkoriban a Guardiannak nyilatkozva Gluskov is arról beszélt, elképzelhetetlennek tartja, hogy Berezovszkij öngyilkos lett. "Biztos vagyok abban, hogy Boriszt megölték. Egészen más információim vannak erről, mint amit a média közzétett" – mondta akkor. Felidézte, hogy nem Berezovszkij az első orosz Nagy-Britanniában, aki gyanús körülmények között halt meg. Alekszandr Litvinyenkót is említette. Berezovszkij egy ideig állítólag szoros kapcsolatban állt Alekszandr Litvinyenkóval, az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) egykori alezredesével, aki szintén szembefordult az orosz kormánnyal és ugyancsak 2000-ben Londonba emigrált, ahol 2006 novemberében, hatalmas adag polónium 210-es sugárzó izotóppal megölték.

A most elhunyt Gluskovnak két felnőtt gyereke van, Natasa és Dima, volt felesége Moszkvávan él. Tavaly távollétében Oroszországban nyolcéves börtönbüntetésre ítélték, amiért 123 millió dollárt sikkasztott el az Aeroflottól.

A halálesettel kapcsolatban a Scotland Yard azt közölte – Gluskovot meg nem nevezve –, hogy az illető "feltételezett kapcsolatai miatt" jelenleg a terrorellenes szolgálat irányítja a nyomozást, "pusztán elővigyázatosságból". A hatóság hangsúlyozta azt is, hogy nincs olyan bizonyíték, amely összefüggésbe hozná a halálesetet a Salisbury városában idegméreggel elkövetett múlt heti gyilkossági kísérlettel, amelynek két célpontja Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés (MI6) volt orosz ügynöke, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese és lánya, Julija Szkripal.

(Guardian)

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!