szerző:
hvg.hu

Nagy-Britannia kiutasít 23 orosz diplomatát – jelentette be Theresa May brit kormányfő. A királyi család tagjai nem mennek el az oroszországi focivébére, és részlegesen befagyasztják a külföldön lévő orosz állami pénzeket is. A döntés válasz arra, hogy London vádjai szerint valószínűleg Oroszország áll a Szergej Szkripal volt orosz-brit kettősügynök elleni mérgezéses merénylet hátterében.

A kiutasítás May szerint azokat a diplomatákat érinti, aki nem hivatalosan dolgoznak a különféle orosz felderítő ügynökségnek. A kormányfő hozzátette: visszavonják az orosz külügyminiszternek szóló londoni meghívást, a brit királyi család tagjai, és a kormány tagjai pedig nem utaznak el az oroszországi labdarúgó világbajnokságra. London ugyancsak befagyasztja azokat az orosz állami pénzeszközöket, amelyeket brit állampolgárok, vagy a szigetország biztonságának veszélyeztetésére használhatnak.


London kérésére este összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa, és a testület megvitatja a gyilkossági kísérlet után kialakult helyzetet. Moszkva tagadja, hogy köze lenne a Szkripal és lánya elleni merénylethez. Korábban az EU-tagállamok szolidaritást vállaltak a britekkel, és késznek mutatkoztak újabb Moszkva-ellenes szankciók meghozatalára. Az oroszok pedig ellenlépésekkel fenyegetőznek, ezt megerősítette az ország londoni nagykövete is.


Közben kiderült, hogy a brit rendőrség az eddiginél jobban védi a Nagy-Britanniában élő ismertebb orosz személyeket: lakóhelyük körül megjelentek az egyenruhások.