szerző:
hvg.hu

Tizenöt év után kiengedték a börtönből Salvadorban azt a most 34 éves nőt, akit korábban harmincéves fegyházra ítéltek egy olyan abortusz miatt, amit állítólag végre sem hajtatott. A latin-amerikai országban több mint száz nőt ítéltek hosszú börtönre hasonló vádak miatt.

Maira Verónica Figueroa Marroquínt előre megfontolt szándékkal, aljas indokból elkövetett gyilkosság vádjával eredetileg 30 éves büntetésre ítélték, most a hatóságok elengedték a büntetés felét. Valószínűleg részben azért is, mert Figueroa Marroquín végig tagadta, hogy abortusza lett volna, azt állította, hogy 2003-ban gyermeke halva született meg abban a házban ahol dolgozott. A nőt akkor kórházba szállították, s az állítólagos abortusz megindításáért ítélték 30 évre.

Salvadorban a világ egyik egszigorúbb abortusztörvénye van érvényben, a döntő többségében katolikusok lakta országban semmilyen indokkal sem lehet művi terhesség megszakítást végrehajtani.  Figueroa Marroquín közölte, újrakezdi életét, s bepótolja, amit elvesztett. „Jogot akarok tanulni, s meg akarom érteni miért történt ez velem, s segíteni akarok a hasonló helyzetbe került nőknek” – mondta.

Idén már egy másik, ugyancsak abortusz végrehajtásával vádolt nőt is elengedtek Salvadorban, Teodora Vasquez 10 évet töltött rács mögött. 2000 óta több mint száz nőt ítéltek hosszú börtönre olyan esetekben, amikor a vádlottak tagadták, hogy abortuszuk lett volna, azt mondták, gyermekük vetélés miatt halt meg. A törvények szerint az orvosoknak azonnal jelenteniük kell, ha abortuszra utaló jeleket tapasztalnak, ha nem fordulnak a hatóságokhoz, maguk is hosszú időre börtönbe kerülhetnek.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!