szerző:
hvg.hu

Elada Nagornaja, Magyarország Nyizsnij Novgorod-i tiszteletbeli konzuljának férjét letartóztatták, az LMP szerint a nő bűnsegéd lehet az ügyben.

Különösen nagy összegű vesztegetéssel vádolják, s ezért már őrizetbe is vették Elada Nagornaja, Magyarország Nyizsnij Novgorod-i tiszteletbeli konzuljának férjét, Oleg Szorokint, aki a Nyizsnij Novgorod-i terület parlamentjének alelnöke. A bíróság döntése értelmében a politikus előzetes letartóztatását május 17-ig meghosszabbították.

Az ügyben a tiszteletbeli konzul is megszólalt. „Nem igazak az állítólagos házkutatásról szóló hírek, egyesek azt akarják, hogy a feleség feleljen a férj tetteiért” – mondta Nagornaja, a Moszkovszkij Komszomolec című lapnak adott nyilatkozatában.

Az LMP szerint viszont a tiszteletbeli konzul bűnsegéd lehet egy roppant súlyos politikai bűncselekmény-sorozatban. A párt közleménye szerint Szorokin érintett lehet lehallgatási és megfigyelési bűncselekményekben, és Magyarország tiszteletbeli konzulja bűnsegéd lehet az ügyben.

„Az LMP felszólítja Szijjártó Pétert, hogy azonnal tisztázza a helyzetet, egyben a nemzetbiztonsági bizottság következő ülésén napirendre kéri a súlyos ügy tárgyalását. Felszólítjuk a külügyminisztériumot, hogy tisztázza: van-e magyar adófizetői pénz Oleg Szorokin vesztegetéseiben, mi köze a letartóztatott politikusnak a paksi beruházáshoz, milyen alapon döntöttek Elada Nagornaja tiszteletbeli konzuli kinevezéséről” – olvasható a közleményben.

A párt azt is követeli, hogy a paksi beruházásért felelős tárca nélküli miniszter tisztázza, hogy a Nyizsnyij Novgorod-i tiszteletbeli konzulnak, mint a letartóztatott politikus feleségének és potenciális tettestársának, van-e köze ahhoz, hogy a Nyizsnyij Novgorod-i Atomenergetikai Tervező Irodába jutnak el magyar adófizetői pénzek a paksi hitel lehívásával.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!