szerző:
hvg.hu

Elada Nagornaja, Magyarország Nyizsnij Novgorod-i tiszteletbeli konzuljának férjét letartóztatták, az LMP szerint a nő bűnsegéd lehet az ügyben.

Különösen nagy összegű vesztegetéssel vádolják, s ezért már őrizetbe is vették Elada Nagornaja, Magyarország Nyizsnij Novgorod-i tiszteletbeli konzuljának férjét, Oleg Szorokint, aki a Nyizsnij Novgorod-i terület parlamentjének alelnöke. A bíróság döntése értelmében a politikus előzetes letartóztatását május 17-ig meghosszabbították.

Az ügyben a tiszteletbeli konzul is megszólalt. „Nem igazak az állítólagos házkutatásról szóló hírek, egyesek azt akarják, hogy a feleség feleljen a férj tetteiért” – mondta Nagornaja, a Moszkovszkij Komszomolec című lapnak adott nyilatkozatában.

Az LMP szerint viszont a tiszteletbeli konzul bűnsegéd lehet egy roppant súlyos politikai bűncselekmény-sorozatban. A párt közleménye szerint Szorokin érintett lehet lehallgatási és megfigyelési bűncselekményekben, és Magyarország tiszteletbeli konzulja bűnsegéd lehet az ügyben.

„Az LMP felszólítja Szijjártó Pétert, hogy azonnal tisztázza a helyzetet, egyben a nemzetbiztonsági bizottság következő ülésén napirendre kéri a súlyos ügy tárgyalását. Felszólítjuk a külügyminisztériumot, hogy tisztázza: van-e magyar adófizetői pénz Oleg Szorokin vesztegetéseiben, mi köze a letartóztatott politikusnak a paksi beruházáshoz, milyen alapon döntöttek Elada Nagornaja tiszteletbeli konzuli kinevezéséről” – olvasható a közleményben.

A párt azt is követeli, hogy a paksi beruházásért felelős tárca nélküli miniszter tisztázza, hogy a Nyizsnyij Novgorod-i tiszteletbeli konzulnak, mint a letartóztatott politikus feleségének és potenciális tettestársának, van-e köze ahhoz, hogy a Nyizsnyij Novgorod-i Atomenergetikai Tervező Irodába jutnak el magyar adófizetői pénzek a paksi hitel lehívásával.