szerző:
hvg.hu

Zágrábba szállítottak vissza öt afgán menekültet, aki 2016-ban Horvátországban lépett be az EU területére, s Szlovénia érintésével érkezett meg Ausztriába. A Dzsafari testvéreknek és gyermekeiknek azt után kellett távozniuk, hogy az Európai Unió Bírósága is Ausztriának adott igazat. Több százezer menekült helyzete bizonytalanodott el a döntés miatt.

A Dzsafari testvérek nem kaptak menekültstátust Ausztriában, s Bécs úgy döntött, vissza kell térniük Horvátországa, mert az volt az első EU-tagállam, amelynek területére léptek. Az afgánok az Európai Unió Bíróságához fordultak, de végül a jogi testület is Bécsnek adott igazat, azt hangsúlyozva, hogy a rendkívüli helyzetekben is érvényes az EU dublini szabályozása, melynek értelmében a menekülteknek abban az országban kell menedéket kérniük, ahol először léptek be az unióba. A BBC szerint az EU bíróságának döntése és az öt afgán Zágrábba szállítása után a 2015-2016-ban Európába érkezett menekültek százezreinek helyzete vált bizonytalanná.

A Dzsafari testvéreknek és három gyermeküknek annak ellenére távozniuk kellett, hogy a jogvédő szervezetek szerint a gyerekek jól beilleszkedtek a társdalomba, s rendszeresen jártak iskolába is. „Azt szerettük volna, ha Ausztria kedvező jelzést küldött volna, s lefolytatta volna a menedéki eljárást. Ez jó példája lehetett volna az európai szolidaritásnak. Sajnos nem így történt, az osztrák hatóságok másképpen gondolták” – áll a Diakonie nevű jótékonysági szervezet közleményében.

Ausztriába a legtöbb menekült Magyarországról és Szlovéniából érkezett, s a többségük Németország felé ment tovább, 90 ezren Ausztriában kértek menekültstátust. 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!