szerző:
hvg.hu

Durva személyeskedésbe torkolló vita robbant ki, mert brit vádak szerint Oroszország áll a volt orosz-brit kettősügynök, Szergej Szkripal elleni mérgezéses merénylet mögött.

Szellemi toprongynak nevezte a brit védelmi minisztert Igor Konasenko orosz védelmi minisztériumi szóvivő, miután a londoni politikus azt javasolta Moszkvának, hogy fogja be a pofáját, s ne azzal foglalkozzon, hogy Nagy-Britannia kiutasított a szigetországból 23 orosz diplomatát. "Gavin Williamson kommentárja tökéletesen mutatja teljes szellemi impotenciáját. Az egész egyben azt is megmutatja, hogy nem csak a Moszkva ellen felhozott vádak nem érnek semmit, hanem azok sem, akik ismételgetik ezeket a vádakat” – nyilatkozta újságíróknak Konasenko vezérőrnagy. Szerinte „őfensége hadseregének már csak ezek a faragatlanságról tanúskodó kommentek maradtak meg fegyverként”. 

A pocskondiázásba beszállt Szergej Lavrov külügyminiszter is, aki – miután megerősítette, hogy Oroszország brit diplomaták hazaküldésével fog válaszolni Nagy-Britanniának – közölte: Williamson szavai arról tanúskodnak, hogy a miniszter nem elég jólnevelt.

Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin szóvivője szerint megdöbbentő és megbocsáthatatlan, hogy London immár az orosz államfőt is azzal vádolja, hogy köze volt az idegméreggel elkövetett délnyugat-angliai merénylethez. A Kreml eddig nem válaszolt a Putyin érintettségét sugalmazó vádakra, az eddigi cáfolatok csak azt hangsúlyozták, hogy Oroszországnak semmi köze a merénylethez.

Peszkov valószínűleg azért váltott taktikát, mert Boris Johnson brit külügyminiszter közvetlenül Putyinhoz kötötte a mérgezést. „Semmi bajunk az orosz néppel, nincs nálunk semmiféle oroszgyűlölet. Csak Putyinnal van vitánk, s azzal, hogy egyre valószínűbb, személyesen ő adott utasítást arra, hogy idegmérget használjanak Angliában. Ez az idegméreggel elkövetett első európai támadás a második világháború vége óta” – mondta Johnson. 

A BBC értesülései szerint Alekszandr Jakovenko, Oroszország londoni nagykövete azt mondta, London közölte az oroszokkal a szovjet időkben kifejlesztett Novicsok idegméreg-család A-234-es alfaját használta a merénylő. Ez az anyag 5-10-szer erősebb, mint a VX-ideggáz.

Szkripal és az idegméreggel ugyancsak megmérgezett 33 éves lánya, Julija változatlanul kómában van.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!