szerző:
hvg.hu

A kulturális intézet az orosz-brit diplomáciai viták terepévé vált.

Közleményben erősítette meg a British Council, hogy leállítja oroszországi tevékenységét. Az Egyesült Királyság több mint száz országban jelenlévő kulturális és oktatási ügyekkel foglalkozó szervezete annak a diplomáciai konfliktusnak vált az áldozatává, amely Szergej Szkripal kettős ügynök meggyilkolása miatt tört ki.

Az idegméreggel végrehajtott támadás miatt a brit kormány kiutasított 23 orosz diplomatát, erre válaszul szombaton az orosz külügyminisztérium nyilvánított nem kívánatos személynek 23 brit diplomatát, visszavonta a szentpétervári brit főkonzulátus megnyitására vonatkozó engedélyt, és leállítatta a British Council működését is.

A szervezet csalódottságának adott hangot, kiemelve, hogy „amikor a politikai vagy a diplomáciai viszonyok megromlanak, a kulturális kapcsolatok és az oktatási lehetőségek életbevágóak, hogy sikerüljön fenntartani az emberek és intézmények közötti párbeszédet”.

Nem ez az első alkalom, hogy a Kreml a British Councilt is bevonja egy politikai vitába: 2007 végén az intézmény vidéki egységeit záratta be Moszkva egy diplomáciai vita hevében, Alekszandr Litvinyenko meggyilkolása miatt. (A volt orosz állambiztonsági tisztet radioaktív izotóppal mérgezték meg 2006-ban.) Akkor a British Council jogszerűtlennek nevezte a döntést.

 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!