szerző:
hvg.hu

A világ legdrágább anyagának számító kaliforniumból foglalt le 1,4 kilogrammnyit a török rendőrség Ankarában. A csempészek elleni akcióban talált radioaktív anyag értéke meghaladja a hetvenmillió dollárt.

A BBC beszámolója szerint a rendőrök akkor találták meg az erős neutronforrásnak számító anyagot, amikor Ankara Pursaklar negyedében átkutattak át egy járművet. A kocsiban tartózkodó négy embert őrizetbe vették. Azt sem tudni, hogy a bűnözők mit akartak kezdeni az anyaggal.

Egyelőre nem tudni, honnan származik a rendkívül ritka anyag, a kaliforniumot csak az USA-ban, illetve Oroszországban állítják elő. A radioaktív anyagot a gyógyászatban, hordozható mérőműszerekben, illetve az atomreaktorokban használják.

A természetes körülmények között nem keletkező anyagot egy kaliforniai laboratóriumban állították elő először, 1950-ben.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!