szerző:
hvg.hu

Izrael tájékoztatta Oroszországot, hogy a szovjet majd orosz vegyifegyver-kutatások egyik vezetője, Anatolij Kuncevics titokban Szíriának adja tovább a katonai titkokat. Az oroszok nem reagáltak, Kuncevics egy Aleppóból Moszkvába tartó gépen halt meg.

A Haaretz című izraeli lap beszámolója szerint Kunceviccsel a Moszad végzett, miután Moszkva nem volt hajlandó leállítani a szíriaiaknak dolgozó orosz szakembert. „Kuncevics volt az 1970-980-as években a szovjet vegyi fegyver programok egyik vezetője, s mint ilyen ő vezette a Novicsok nevű idegméreg-család kifejlesztését is. A Novicsok az a méreg, amellyel brit források szerint március 4-én a dél-angliai Salisburyben megpróbálták megölni Szergej Szkripal volt orosz-brit kettősügynököt, és lányát.


Izraeli források szerint Borisz Jelcin orosz elnököt is figyelmeztették arra, hogy Kuncevics pénzért árulja Szíriának a vegyi fegyverekkel kapcsolatos titkokat, ám Moszkva tétlen maradt. Nem tudni, hogy Jelcin nem akart, vagy nem tudott közbelépni – írta a Haaretz.  Ezt követően Kuncevics 2002 nyarán gyanús körülmények között meghalt a szíriai Aleppóból Moszkvába tartó repülőgép fedélzetén. Szíriai források szerint mérgezés történt, Damaszkusz Izraelt vádolta tábornok meggyilkolásával. Állítólag Kuncevics utolsó szíriai útján átadta a közel-keleti ország vezetőinek a Novicsokkal kapcsolatos titkokat is.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!