szerző:
hvg.hu

A rendőrség arra kéri az egyik délnyugat-austini városrész lakosait, hogy ne hagyják el otthonaikat, miután néhány hét alatt egy negyedik robbanás is történt városban.

Március eleje óta három csomagba rejtett bomba két embert megölt és két másikat megsebesített Texas állam fővárosában. A helyi idő szerint vasárnap este történt robbanásban ketten sérültek meg.

A rendőrség szerint az esetek összefüggnek, valaki vagy valakik üzenetet akarnak velük küldeni. Azt sem zárják ki, hogy a támadások etnikai indíttatásúak, a korábbi áldozatok ugyanis hispánok és feketék voltak. A mostani robbanásban ugyanakkor két fehér, a húszas éveiben járó férfi sérült meg.

A negyedik detonáció az után történt, hogy a rendőrség bejelentette: tovább növeli a nyomravezetői díjat, az állam kormányzója által felajánlott 15 ezer dollárt 100 ezerrel fejeli meg.

A mostani eset annyiban eltér a korábbiaktól, hogy nem az áldozatoknak kézbesített csomag robbant fel. Brian Manley, az austini rendőrfőnök közlése szerint a detonátort most azzal hozták működésbe, hogy belerúgtak egy botlódrótba, vagy megfogták azt.

A hatóságok arra figyelmeztették Travis County lakosait, hogy ha tehetik, ne hagyják el az otthonaikat, illetve hogy jelezzék a központi segélyhívó számon, ha gyanús tárgyat, eszközt találnak.

A helyi rendőrség nyomozását több száz szövetségi ügynök is segíti, de eddig egyetlen embert sem tartóztattak le a robbantásokkal összefüggésben. Eddig 735 lakossági bejelentést vizsgáltak ki.

(BBC, NBC News)

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!