szerző:
hvg.hu

A volt francia elnököt egy kampányfinanszírozással kapcsolatos ügyben hallgatják ki.

Őrizetbe vette a rendőrség Nicolas Sarkozy volt francia elnököt – közölte a Reuters egy francia bírósági forrásra hivatkozva.

A volt francia elnököt egy kampányfinanszírozással kapcsolatos ügyben hallgatják ki.

A Le Monde arról írt: a volt elnököt legfeljebb 48 óráig tarthatják őrizetben.

Azt már 2013-ban elkezdték vizsgálni, hogy 2007-ben, Sarkozy megválasztásakor milyen kampánytámogatásokat fogadott el. Egy akkoriban kiadott dokumentum szerint Líbiából kaphatott illegálisan pénzeket a kampányához.

Sarkozy ellen a 2012-es, vesztes kampányának finanszírozása miatt is indult már vizsgálat, abban az ügyben már bíróság elé is állt. A vád szerint szándékosan túllépte a maximálisan költhető 22,5 millió eurónyi kampánykeretet, a túlköltekezést pedig hamis számlákkal próbálta leplezni. Egy másik ügyben még 2014-ben korrupció, befolyással üzérkedés és nyomozási titok megsértése miatt indítottak eljárást ellene. Akkor azzal vádolták meg: az elnöksége idején informátori hálózatot működtetett a rendőrségen és a bíróságokon, hogy tudja, mikor készül vizsgálat a hozzá közel állók ellen.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!