szerző:
hvg.hu

A budapesti brit nagykövet szerint minden országnak köteles szembeszállni a Kreml azon törekvésével, hogy megossza a nemzetközi közösséget.

Minden alkalommal, amikor Oroszország nemzetközi szabályokat sért meg, egyre nagyobb veszéllyel fenyeget: a nagy-britannai Salisbury-ben történt idegméreg-támadás a Kreml törvényeket be nem tartó lépéseinek sorába – olvasható Nagy-Britannia budapesti nagykövetének szerkesztőségünkhöz eljuttatott állásfoglalásában, amelyhez Facebook-videó is készült.

Iain Lindsey szerint Oroszország a Krím-félsziget annektálása, a kelet-ukrajnai konfliktus felélesztése vagy a német szövetségi parlament meghekkelése után odáig ment, hogy tiltott idegmérget vetett be Európa területén március 4-én. Az, hogy Salisbury-ben nem került több ember kórházba, pusztán a szerencsén múlott. Az elkövetők nyilvánvalóan nem törődtek azzal, hány ártatlan embert veszélyeztetnek, illetve máshol is megtörténhet mindez – vélte.

A nagykövet emlékeztetett: Európában először történt a II. világháború óta idegméreg-támadás. A brit-orosz kettősügynök Szergej Szkripal és lánya, Julia Szkripal még mindig intenzív kórházi kezelést kap. A segítségükre siető rendőrtiszt ugyancsak válságos állapotban van. Továbbá 35 embernek kellett orvosi ellátást biztosítani pusztán azért, mert a közelben voltak a Novicsok nevű idegméreg aktiválásakor.

A támadás után a brit kormány lehetőséget kínált a Kremlnek, hogy magyarázatot adjon arra, ha esetleg a méreg illetéktelen kezekbe került volna. Ennek elutasítása után a brit kormánynak nem maradt más választása, mint azt a következtetést levonni, hogy az orosz állam bűnös a brit városban elkövetett gyilkossági kísérletben – vélte.

Nagy-Britannia válaszképp a londoni orosz nagykövetség 23 be nem jelentett hírszerző ügynökét utasította ki. Iain Lindsey szerint a teljes nemzetközi közösségnek össze kell fognia, hogy betartassák azokat a szabályokat, amelyeken minden állam biztonsága múlik. Enélkül az orosz állam folytatja veszélyes és romboló viselkedését – állította.

A nagykövet jelezte azt is: nem az orosz emberekkel állnak vitában, „akik évszázadok óta ragyogó színvonalat képviselnek a kultúrában és az irodalomban. Soha nem felejtjük el az orosz nép II. világháború alatt tanúsított bátorságát, sem a szövetségünket a nácizmus ellen.”

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Világ

A fagyiimádó kettősügynök, Szergej Szkripal

A szovjet hadsereg elitalakulatában, a desszantosoknál szolgált a később az orosz hírszerzésnek dolgozó Szergej Szkripal. Utána pedig átállt a britekhez, és pénzért elárulta a külföldön beépített orosz ügynököket. Most – lányával együtt – kómában fekszik egy angliai kórházban, miután egy hete ismeretlen tettesek idegmérget juttattak a szervezetébe.