szerző:
hvg.hu

A Cunard és a P&O hajózási céget is birtokló óriás, a Carnival Corporation ellen hirdettek bojkottot a nemzetközi melegszervezetek, miután a vállalat egyes hajóin megtiltották a melegházassági szertartások lebonyolítását.

A tiltás azokra a hajókra vonatkozik, amelyeket a Carnival Corporation Bermudán jegyeztetett be: a brit tengerentúli terület státussal rendelkező szigeten visszavonták azt a tavaly májusban elfogadott törvényt, amely engedélyezte a melegházasságokat. A bojkottot hirdető csoportok és utazási irodák azzal indokolták döntésüket, hogy a Carnival Corporationnak nem kötelező bermudai zászló alatt közlekedtetni egyes hajóit. A cég vezetése ugyan kiállt a melegházasságok mellett, ám egyelőre nem hajlik arra, hogy elvigye a Bermudákról a   P&O hat, illetve a Cunard három óriáshajóját.

A londoni tőzsdén bejegyzett Carnival Corporation a világ legnagyobb hajóutazás szervezője: 102 hajója van, s a piac felét mondhatja magáénak.

A bermudai kormányváltás után visszaállított tiltás, illetve annak kezelése Nagy-Britanniára sem vetett jó fényt, hiszen Londonnak elméletileg joga lenne a diszkriminatív törvény érvénytelenítésére. A brit kormány ezt mégsem tette meg, s a tétlenség– legalábbis Chris Bryant munkáspárti parlamenti képviselő szerint – aláássa a melegek jogainak szélesítését célzó brit erőfeszítések sikerét.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!