szerző:
MTI

Nem sikerült megoldást elérni vagy kompromisszumra jutni a vitás kérdésekben a bulgáriai Várnában hétfőn tartott EU-török csúcstalálkozón - közölte Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

    Az Európai Unió magas rangú tisztségviselői hétfőn aggályukat fejezték ki a török jogállamiság helyzete, Ankara szíriai, illetve a Földközi-tenger keleti medencéjében folytatott tevékenysége miatt Recep Tayyip Erdogan török államfő előtt. Ugyanakkor  hangsúlyozták, továbbra is támogatni fogják a szíriai menekülteket Törökországban.   Tusk úgy értékelte, hogy míg az EU és Törökország közötti viszony nehéz szakaszban van, vannak olyan területek, amelyeken jó az együttműködés.
    A török államfő a többi között arra figyelmeztetett, hogy hiba lenne Törökországot kihagyni az uniós bővítési folyamatból.Erdogan szerint Törökország mindenekelőtt vízumkönnyítéseket és a vámunió kiterjesztését várja az EU-tól. Az emberi jogokra vonatkozó uniós bírálatokat visszautasítva kijelentette: Törökország demokratikus jogállam, amely tiszteletben tartja az emberi jogokat, és az alapvető szabadságjogokat.
    Erdogan Várnában Donald Tuskkal, az Európai Tanács (ET) elnökével, Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Bojko Boriszovval, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Bulgária miniszterelnökével munkavacsora keretében tárgyalt Ankara és Brüsszel kapcsolatairól.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!