szerző:
hvg.hu

Észak- és Dél-Korea vezetői április 27-én tartják meg több mint egy évtizede első csúcstalálkozójukat. Utána kerülhet sor Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök tárgyalásaira.

A csúcstalálkozót a két Koreát elválasztó határon lévő Panmindzsonban rendezik meg. A történelminek tekinthető tárgyalás időpontját egy nappal az után hozták nyilvánosságra, hogy Kínában jár Kim Dzsong Un és Pekingben találkozott Hszi Csin-ping kínai elnökkel. Peking kulcsszerepet játszhat a Koreai-félsziget válságának megoldásában, hiszen Kína az egyetlen, amelynek valós befolyása van Phenjan politikájára.


A csúcstalálkozón a két, hivatalosan továbbra is hadban álló ország viszonyának normalizálásáról, és a félsziget atomfegyver-mentességéről lesz majd szó. Kim Dzsong Un korábban közölte, akkor állítja le a rakéta- és nukleáris kísérleteket, ha a nagyhatalmak szavatolják, nem éri katonai támadás Észak-Koreát.


Kim Dzong Un azt is közölte, kész találkozni Donald Trump amerikai elnökkel is. A Fehér Ház szerint Trump is hajlandó találkozni az észak-koreai vezetővel, ám Washington addig nem törli el az Észak-Korea elleni szankciókat, amíg a phenjani fegyverkezési programot nem szüntetik be véglegesen és visszafordíthatatlanul. A két Korea közötti viszony javulása az után kezdődött, hogy Kim Dzsung Un húga ellátogatott a dél-koreai téli olimpia rendezvényeire, és találkozott több dél-koreai politikussal, s Észak-Korea sportolói is részt vettek az ötkarikás játékokon.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!