szerző:
hvg.hu/ élelmiszer online

Az izraeli hadsereg használhatatlanná tette a Gázai övezetből Izrael felé fúrt eddigi legmélyebb és leghosszabb alagutat. A járatot támadók becsempészésére használták volna.

Izraeli források szerint a föld alatti járatot Gáza északi részén kezdték el ásni, s az építők már néhány méterrel Izrael területe alatt voltak, amikor a zsidó állam hadserege használhatatlanná tette az alagutat. Jonathan Conricus, a hadsereg szóvivője szerint a járatot olyan anyaggal tömték be, amely hosszú időre megakadályozza az alagút használatát. A titkos jártatnak egyébként még nem volt kész az izraeli oldalon lévő kijárata.


A gázai oldalon az alagút több kilométer hosszú volt, s összeköttetésben volt több más járattal is. A nagy alagutat azért építették, hogy a Hamasz nevű szervezet aktivistái észrevétlenül bejuthassanak Izrael területére.
Az izraeli hadsereg új technikai eszközökkel kutat az újabb és újabb alagutak után, az utóbbi hetekben már öt kisebb járatot is felfedeztek.

A tervek szerint a Gázát a jövőben nem csak föld fölötti kerítéssel választják el Izraeltől: a betonfal a föld alatt is folytatódni fog.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!