szerző:
hvg.hu

A nyugati integráció folytatása mellett síkra szálló Milo Gyukanovics nyerte meg a montenegrói elnökválasztást. A politikus, aki már miniszterelnökként, illetve államfőként is állt már a volt jugoszláv tagköztársaság élén, az első fordulóban diadalmaskodott.

„Normális kapcsolatokat akarunk Oroszországgal, de ez csak akkor lehet így, ha Moszkva is így gondolja. Azt szeretném, ha Montenegró a fejlődés útján maradna, s ez könnyebben elérhető a Nyugathoz fűződő kapcsolatok révén” – mondta kampánya során Gyukanovics, hozzátéve, hogy azért tér vissza a politikába, hogy a jelenlegi úton tartsa a 600 ezer lakosú, a NATO-ba is belépett országot.


Az exit pollok és az  előzetes adatok szerint Gyukanovics  a voksok 54 százalékát kapta meg, míg az ellenzék által támogatott jelöltre, Mladen Bojanicsra a résztvevők 34 százaléka adta szavazatát.

Az 1991 óta miniszterelnökként, vagy államfőként majdnem szakadatlanul hatalomban lévő politikus egyébként állítólag egy orosz támogatást élvező puccskísérlet célpontja is volt: a 2016-os parlamenti választások napján a montenegrói rendőrség több tucat embert őrizetbe vett azzal a váddal, hogy zavargásokat akartak kirobbantani Podgoricában, és meg akarták ölni Gyukanovicsot. Később kiderült, hogy az akció elkövetői kapcsolatban álltak az orosz titkosszolgálat tagjaival.


Az 56 éves Gyukanovicsot a hatalmon lévő Szocialisták Demokratikus Pártja jelölte, miután az eddig hivatalban lévő államfő, Filip Vujanovics az alkotmányos korlátozások miatt nem indulhatott ismét.
Az ellenzék szerint Gyukanovics valódi maffiaállamot épített ki Montenegróban: a politikus állítólag kapcsolatban állt különféle bűnözői csoportokkal, hatalmát pedig arra használta fel, hogy családtagjait és ismerőseit ültesse a politika és a gazdaság vezető pozícióiba.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!