Belehalt sérüléseibe Makszim Borogyin orosz oknyomozó újságíró, aki korábban a Szíriában harcoló orosz zsoldosokról írt cikkeket.

A 32 éves zsurnaliszta Jekatyerinburgban lévő, negyedik emeleti lakásának balkonjáról esett, illetve ugrott le még a múlt hét végén, s vasárnap halt meg a nélkül, hogy visszanyerte volna az eszméletét. A helyi hatóságok közlése szerint Borogyin öngyilkosságot követett el: bár nem volt búcsúlevél, semmi jel sem utalt arra, hogy valakik behatoltak volna a belülről bezárt lakásba. Az újságíró ismerősei viszont arról számoltak be, hogy Borogyin egy nappal az esés előtt arról beszélt nekik, hogy lakásajtaja előtt és erkélyén  katonaruhában lévő emberek jelentek meg, s egyiküknél fegyver is volt.  Később megint felhívta barátait, s közölte, kiderült a katonák megjelenése csupán gyakorlat volt.


Polina Rumjanceva, a Borogyint alkalmazó Novij Gyeny című lap főszerkesztője szerint kizárt, hogy az újságíró öngyilkos lett volna, mivel semmi oka sem volt eldobni az életét.


Borogyin az utóbbi hetekben arról írt, hogy a Wagner Group nevű moszkvai cég által verbuvált orosz zsoldosok közül többen meghaltak Szíriában az amerikaiak ellenőrzése alatt lévő egyik olajlelőhelynél kitört összecsapásokban.  A Wagner Group tulajdonosai között van Jevgenyij Prigozsin, Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik bizalmasa is.


Borogyin később arról is beszámolt, hogy a halottak között hárman az Urál-hegység lábánál lévő Jekatyerinburg közelében lévő kisebb településekről mentek Szíriába. Moszkva egy ideig cáfolta, hogy orosz zsoldosok vesztették volna életüket a közel-keleti országban, ám végül elismerte néhány tucat fegyveres halálát. Amerikai adatok szerint jóval több, néhány száz orosz zsoldos halt meg a februári összetűzésben.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!