szerző:
hvg.hu

Az Európai Bizottság azt fogja javasolni, hogy a terrorizmus elleni harc hatékonyabbá tétele érdekében valamennyi EU-s személyi igazolványon tárolják a tulajdonos ujjlenyomatát – írta Deutsche Welle hírportál.

A javaslatot a belügyi és állampolgári kérdésekben illetékes EU-biztos, a görög Dimitrisz Avramopulosz terjeszti elő, s a Die Welt című német napilap szerint a kérdés már kedden a bizottság elé kerülhet.


Az EU-s polgárok útleveleiben már tárolják az ujjlenyomat- és egyéb biometrikus adatokat, s a szakértők szerint, ha ezt a személyi igazolványok esetében is kötelezővé teszik, akkor jelentősen visszaszorulhat a hamis dokumentumok használata.  „Addig kell növelnünk a szigort, amíg nem marad több lehetőségük a támadásokra a terroristáknak és a bűnözőknek” – mondta a biztos a Die Weltnek, s hozzátette: több más intézkedést is terveznek, s ezek eredményeként a bűnözők nem fognak hozzájutni a pénzhez, a fegyverekhez és a hamis iratokhoz.

Brüsszelben még nem döntötték el, mikortól válik kötelezővé a személyik „kiokosítása”.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!