szerző:
hvg.hu

Megkezdték Oroszországban a Telegram nevű üzenetküldő szolgáltatás hozzáférésének a blokkolását miután az üzemeltető cég az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság (Roszkomnadzor) követelése, majd az ezt jogosnak minősítő bírósági döntés ellenére sem szolgáltatta ki a felhasználók kommunikációjának dekódolási kulcsait a Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB).

A blokkolásnak áldozatul esett az Amazon amerikai internetes áruház 655 ezer IP-címe is, mivel az orosz IT-szakemberek szerint a Telegram az Amazon címeinek felhasználásával próbálja meg elkerülni a szolgáltatás megbénítását. Az Amazon IP-címek blokkolása orosz szakértők szerint komoly fennakadásokat okozhat. „Olyan ez, mintha atombombát dobnának a sztrájkoló kamionosokra” – idézte a Vedomosztyi című orosz napilap a Bitriksz24 nevű  IT-cég vezetőjét, Alekszandr Gyemidovot.

Az orosz hatóságok azért vették célba a liberális nézeteket valló, s a VK nevű orosz közösségi oldalt is megalapító Pavel Durov nevéhez köthető Telegramot, mert az  FSZB szerint a tavaly áprilisi szentpétervári robbantást elkövető terroristák és "külföldi kurátoraik" a Telegram segítségével kommunikáltak egymás között. A biztonsági szolgálat rámutatott, hogy a nemzetközi terrorszervezetek sejtjei közötti konspiratív kommunikáció az üzenetküldő szolgáltatás "totális alkalmazásával" zajlik, és Oroszország területén a terroristák leginkább a Telegram magas rejtjelezési szintű beszélgető  csatornáit használják.

A londoni székhelyű Telegramnak világszerte mintegy 100 millió, Oroszországban 6 millió havi aktív felhasználója van, és napi másfél milliárd üzenetet közvetít.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!