szerző:
hvg.hu

Komoly meglepetést keltett a tudósok körében, hogy az európai származású nők között kétszer annyi a természetes szőkék aránya, mint a férfiak körében.

A bőr és a haj festékanyagait vizsgáló eddigi legnagyobb kutatásba 300 ezer embert vontak be, s közben az is kiderült, hogy a férfiak között háromszor magasabb a fekete hajúak aránya, mint a nők között. „Először azt hittük, csak előítélet, hogy több a szőke nő, de végül kiderült az európai népesség valamennyi alcsoportjában ezek az arányok érvényesülnek” – idézte a BBC Tim Spectort, a kutatás egyik vezetőjét.


A Nature Genetics című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a különbségnek talán evolúciós okai lehetnek: a férfiaknak hagyományosan jobban tetszenek a szőke nők, míg a nők körében a sötétebb hajú férfiak számíthatnak több sikerre.  A kutatók – miközben 124 olyan új gént találtak, amelyek részt vesznek a hajszín meghatározásában –  arra is találtak megerősítést, hogy míg sok, szőkén született fiú szervezetében kikapcsolnak a szőke színt hozó gének – s ettől felnőtt korúkra bebarnul a hajuk – a nők körében jellemzően kevesebbszer fejezik be működésüket ezek a gének.


Míg a tudósok elismerték, hogy nem találtak végleges és egyértelmű választ arra, miért van sokkal több szőke nő, mint férfi, arról is beszámoltak, hogy a tanulmány készítésekor újabb kapcsolatokat találtak a vizsgált gének és a különféle daganat típusok között, s ezzel megkönnyítették a rosszindulatú daganatokat kezelő gyógyszerek kifejlesztését. A tanulmány másik haszna, hogy a kutatók hatékonyabb módszereket fejlesztettek ki arra, miként lehet meghatározni a DNS-ből az adott ember hajszíné: ez többek között a bűnelkövetőket kereső rendőrök munkáját segítheti.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!