szerző:
hvg.hu

Modernkori szolgaságban él az a mintegy 150 ezer észak-koreai vendégmunkás, aki külföldön, leginkább Oroszországban, Lengyelországban és Kínában dolgozik, hogy valamennyi pénzt haza juttathasson a kommunista diktatúrában maradt családtagoknak. A bérek jelentős részét az észak-koreai állam nyúlja le.

„Embertelen körülmények között élünk, úgy bánnak velünk, mint a kutyákkal” – mondta az egyik észak-koreai vendégmunkás a BBC televízió Panorama című műsorában bemutatott dokumentumfilmben. A megszólalók elmondták, útlevelüket elvették tőlük a munkavezetők, s a bért is egyből az észak-koreai parancsnokoknak utalják át a munkaadók.

Az oroszországi Vlagyivosztokban dolgozó észak-koreai munkások azt mesélték, hogy  tavaly havonta 15 ezer rubelt, (65 ezer forintot) vontak le tőlük – forradalmi vagy párttámogatás címén – idén viszont duplájára emelték az elvett összeg nagyságát.
Ta Jog Ho, a londoni észak-koreai nagykövetség egykori első beosztottja szerint részben a külföldön dolgozó vendégmunkásoktól elvett pénzből finanszírozza a phenjani rezsim az atomfegyver-fejlesztési programokat, de jut ebből  Kim Dzsong Un luxusigényeinek a kielégítésére is. A BBC szerint a vendégmunkásoktól évente összesen legalább egymilliárd fontnak megfelelő összeget vesznek el.

A BBC arról is beszámolt, hogy bár az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata értelmében 2019 végére be kell szüntetni az észak-koreai vendégmunkások alkalmazását, az „importált” alkalmazottak száma egyelőre nagyon lassan csökken. A vendégmunkások hazaküldése része a Phenjan elleni szankcióknak.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!