szerző:
hvg.hu

Ha a német kancellár nem jelzi, hogy baj van Magyarországon, sok feltörekvő autokrata vezér érezheti úgy, hogy következmény nélkül bonthatja le a demokráciát – írták Angela Merkelnek.

Akadémikusok, írók és aktivisták írtak nyílt levelet Angela Merkelnek. A Politicón közzétett levél szerint a német kancellár bűnrészességet vállal a magyar demokrácia elleni támadásokban.

Mint írják, Merkel nem ítélte el azt, hogy Orbán Viktor és kormánya a demokratikus intézményrendszert támadja, közpénzből folytat antiszemita és antidemokrata kampányt, a német konzervatívok pedig legitimálják Orbánt. A levél írói szerint más feltörekvő autokraták egy jelnek tekinthetik a magyar kormány sikerét, hogy nyugodtan lebonthatják a demokráciát a saját országukban ők is.

A levél aláírói arra emlékeztették Merkelt: egykori NDK-polgárként ő maga is tudhatja, milyen érzés egy olyan országban élni, ahol nincs szólásszabadság és szabad választás. Sok diktatúra ellen már kiállt, most azonban a magyar autoriter rendszer kiépítésekor nem szólal meg – írták.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!