szerző:
MTI

Mohammed Haydar Zammar a feltételezések szerint segített az Egyesült Államokban 2001. szeptember 11-én elkövetett merényletek előkészítésében.

Kurd erők elfogták Észak-Szíriában Mohammed Haydar Zammar szíriai-német kettős állampolgár dzsihadistát, aki a feltételezések szerint segédkezett az Egyesült Államokban 2001. szeptember 11-én elkövetett merényletek előkészítésében – közölte csütörtökön a Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milícia egyik, neve elhallgatását kérő tisztségviselője.

"Zammart néhány napja vették őrizetbe Észak-Szíriában, miután egy ideje már megfigyelték őt" – mondta az illetékes a dpa német hírügynökségnek.

Egy másik kurd katonai illetékes szerint az Iszlám Államhoz csatlakozott dzsihadistát biztos helyre szállították a terrorszervezet egykori fellegvárának, Rakkának a közelében, ahol most a kurd biztonsági szolgálat, az Asajis kihallgatja.

Mindkét kurd forrás hallgatott arról, hogy pontosan mikor sikerült kézre keríteniük a dzsihadistát.

Zammar 1960-ban született Aleppóban, tízévesen Németországba költözött. Úgy tudni, már fiatalon csatlakozott az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz, és segített a 2001. szeptember 11-i merényletek végrehajtóinak toborzásában. Azt viszont homály fedi, hogy magáról a terrortámadásról előzetesen mennyit tudott.

2001-ben Marokkóban őrizetbe vették, állítólag amerikai ügynökök segítségével. Ahelyett viszont, hogy kiadták volna az Egyesült Államoknak, a szíriai hatóságok kezére került. Szíriában 12 év szabadságvesztésre ítélték, mert tagja volt az országban betiltott Muzulmán Testvériség szervezetének is. Szíriai aktivisták szerint 2013-ban a damaszkuszi kormány és iszlamista lázadók fogolycsere-megállapodásának keretében szabadult.

A szíriai kurd milíciák állítása szerint az Iszlám Állam számos harcosát sikerült elfogniuk, köztük Európából érkezett dzsihadistákat is. Viszont arra panaszkodnak, hogy nincsenek meg a feltételeik huzamosabb fogva tartásukhoz. Mint mondták, a náluk raboskodó mintegy négyszáz Európából érkezett iszlamista között vannak britek, németek és franciák is.

A szíriai arab és kurd harcosokból álló Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű fegyveres ellenzéki ernyőszervezet egyik tisztségviselője megerősítette a dpa számára, hogy a külföldi szélsőségesek számukra "nagy problémát jelentenek, mert származási országaik nem igazán akarnak együttműködni annak érdekében, hogy visszavegyék és bíróság elé állítsák őket". Hozzáfűzte: "Egész egyszerűen országaik azt akarják, hogy maradjanak és haljanak meg Szíriában".

Ebrahim Ebrahim észak-szíriai kurd tisztségviselő a dpa-nak elmondta, hogy bizonyos európai államok, köztük Franciaország is világossá tette: nem akarják ezeknek a szélsőségeseknek a visszatérését.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!