szerző:
hvg.hu

Megbomolhat a két évtizede aláírt nagypénteki megállapodás életbe lépése óta tartó béke az Észak-Írországban élő katolikusok és protestánsok között. A Brexit miatt ugyanis vissza kell állítani a határt az Ír-szigeten Írország és a Nagy-Britanniához tartozó Észak-Írország között, s emiatt felborulhat a status quo.

Pedig a közvetítők és a két vallási csoport képviselői rengeteget dolgoztak a megállapodás elfogadása, majd az abban foglaltak megvalósítása érdekében.  Az egyeztetés 21 hónapig tartott, s kompromisszum érdekében a katolikusok lemondtak az Ír-sziget azonnali újraegyesítéséről, ám garanciát kaptak arra, hogy a jövőben a hat északír grófság referendumon dönthet majd arról, marad-e unióban a britekkel, vagy csatlakozik Írországhoz. Az alku jelentőségét mutatja, hogy a katolikusok és protestánsok közötti, harminc évig tartó háborúskodás következtében 3600 ember vesztette életét.


Az 1998-as nagypénteki megállapodás megvalósítása is nehezen indult, a katolikus és protestáns pártok bizalmatlanok voltak egymás iránt, s sorra omlottak össze a közös kormányok. A helyi intézmények az ezredfordulóra kezdtek megbízhatóan működni, s végül elérték azt, hogy valóban megszűnt a gyűlölködés a két közösség között, s az elválasztó fal mára turistalátványossággá szelidült.


A Brexit ügye azonban újra megosztottsághoz vezetett: az unionisták az EU-ból való kilépés mellett, a katolikusok támogatását élvező Sinn Fein pedig a bennmaradás mellett kampányolt.


A két közösség közötti kapcsolatok alakulásáról, s a Brexit okozta változásokról a HVG e heti számában olvashat.

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!