szerző:
hvg.hu

Még mondja valaki azt, hogy Oroszországban nincsenek ötletes vállalkozók: Alekszej Jakusev uljanovszki vállalkozó piacra dobta a Novicsok nevű napraforgóolajat. A Novicsok szó márciusban tett szert kétes világhírnévre: ez volt a neve annak az idegméregnek, amellyel az angliai Salisbury-ben merényletet követtek el Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya, Julija ellen.

A magyarul újoncot jelentő Novicsok szó mellett a palackon van még a szovjet időkben kifejlesztett idegmérget valószínűleg előszeretettel használó szovjet titkosszolgálat, a KGB jelvénye is. S természetesen szlogen is készült a termékhez: a hosszú élethez szükséges termék.

A Novicsok-olaj megjelenése megosztja az oroszokat: sokan ízléstelennek tartják az ötletet, míg mások szerint inkább vodkát kellene ezen a néven forgalmazni.
„Minden második tószt így hangozna: na, megmérgezzünk magunkat?
– írta az egyik kommentelő.
Akadnak, akik már csak arra várnak, hogy mikor jelenik meg Oroszországban a szarin márkanevű fagylalt.
Így ajánlja Jakusev a portékáját:

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!