szerző:
hvg.hu

A férfi, akit barátnője kétéves kislányának megerőszakolásáért és megöléséért ítéltek el, csütörtökön hazamehetett a halálsorról.

A 68 éves Vicente Benavidest azután engedté ki a kaliforniai San Quentin állami börtönből, hogy az állam legfelsőbb bírósága márciusban kimondta: az ügyében, amelyet 1993-ban tárgyaltak, hamis orvosszakértői véleményt mutattak be bizonyítékként.

Az illetékes kerületi ügyész az ügyben azt mondta: nem indít új eljárást a férfi ellen, mivel a dokumentum nélkül nem lehet minden kétséget kizáróan bizonyítani a férfi bűnösségét.

Benavidest azért ítélték el, mert amikor 1991 novemberében ő vigyázott az éppen munkában lévő barátnője, Consuelo Verdugo lányára, a gyerek súlyosan megsérült, néhány nappal később pedig a kórházban meghalt. A férfi azt állította, hogy szem elől tévesztette a gyereket, és amikor rátalált az utcán, már nagyon rossz bőrben volt.

A kislányt vizsgáló igazságügyi patológus megállapította, hogy a gyerek halálát szexuális erőszak okozta, a véleményét pedig több orvos is megerősítette. Később azonban többen visszavonták a vallomásukat, arra hivatkozva, hogy nem látták a gyerek ügyében született teljes orvosi jelentést. A szerint ugyanis a kislányon nem látszott erőszak nyoma, amikor bekerült a kórházba, sérüléseit akár a rajta elvégzett orvosi beavatkozások is okozhatták. Egy szakértő egyenesen azt állította, valószínűbb, hogy a gyereket egy busz ütötte el.

A legtöbben Kalifornia állam büntetés-végrehajtási intézményeiben várnak kivégzésre, 750-en vannak a halálsoron. 1978 óta azonban csak 13 elítélttel végeztek, legutóbb 2006-ban.

(abc News)

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!