szerző:
hvg.hu

Tízezrek vonultak az utcára Jerevánban és Örményország többi városában, hogy megünnepeljék a Szerzs Szarkszján miniszterelnök lemondását hozó vértelen forradalom győzelmét. A hatalmi harcot részben az döntötte el, hogy a katonák száz számra törtek ki a laktanyákból, hogy csatlakozzanak a tüntetőkhöz.

Örményországban nem jött össze az, ami néhány évvel korábban sikerült Vlagyimir Putyin orosz államfőnek, aki két államfői mandátuma lejárta után 2008-ban átült a miniszterelnöki székbe, hogy fennakadás nélkül megtarthassa a hatalmat. Szerzs Szarkszján – egyébként Putyin szövetségese – 2008-tól idén április közepéig ült az örmény államfői székben, s bár menetközben többször kijelentette, nem akar tisztséget váltani, második államfői mandátuma lejárta után a parlament mégis azonnal megszavazta őt kormányfőnek.

A Szarkszján évei alatt egyre elégedetlenebbé vált örményeknek ez már sok volt, úgy érezték, a politikus becsapta őket, s a végtelenségi folytatná sikeresnek aligha nevezhető politikáját. A gazdaság ugyanis stagnált, az emberek továbbra is tömegesen költöztek el az országból, s a karabahi válságot sem sikerült rendezni a szomszédos, és egyre komolyabb fenyegetést jelentő Azerbajdzsánnal.

Amikor már egyértelműnek tűnt, hogy Szakrszján nem fog távozni, tömegtüntetések kezdődtek Jerevánban, s eleinte úgy tűnt, a miniszterelnök kész tárgyalni. Személyesen sétált a tüntetők közé, majd találkozott az ellenzék vezérével, Nikol Pasijánnal. Végül azonban eldurvult a hatalom, s a rendőrség tömeges letartóztatásokkal, és hanggránátok bevetésével próbálta szétzavarni a tömeget. Ez nem sikerült, sőt munkabeszüntetések és útblokádok is kezdődtek, úgy tűnt, egy emberként lázadt fel az ország. Végül a katonaság egy része is az ellenzékhez állt, s ez volt az a pillanat, amikor Szarkszján bedobta a törölközőt.

„Pasijánnak igaza volt, én pedig tévedtem, a helyzetet többféleképpen meg lehet oldani, én viszont ebben nem kívánok részt venni” – mondta a leköszönő kormányfő, s közölte, mindenképpen fenn akarja tartani az ország békéjét. Szóvivője pedig hozzátette: a lemondás annak a jele, hogy működik a demokrácia, a világnak nem sok olyan szeglete van, ahol csak úgy lemond a miniszterelnök” – mondta Hovannesz Nikogoszján.

A Jerevánban összegyűlt tömeg „Nikol, Nikol” – kiáltásokkal ünnepelte a győzelmet, s csatlakoztak hozzájuk a laktanyákból engedély nélkül kivonult katonák is. „Győztetek, Örményország büszke polgárai. Ezt a győzelmet senki sem veheti el tőletek” – írta Pasiján Facebook-oldalán.

Egyelőre nem tudni, hogyan oldódik meg a belpolitikai válság, valószínű, hogy előrehozott választásokat rendeznek az országban.

Íme az örömünnep:

 

 

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!