szerző:
MTI

Dánia királynője már a 2000-es évek közepén megbeszélte egy képzőművésszel, milyen síremléket szeretne. A koporsóját egy üvegszarkofágban helyezik majd el.

Margit dán királynő 78 évesen is kiváló egészségnek örvend, de 15 éve épülő síremléke, amelyben majd örök nyugalomra helyezik, már elkészült – jelentette be hétfőn a királyi ház.

Margit királynő és Bjorn Norgaard dán képzőművész a 2000-es évek közepén beszélte meg a síremlék terveit. Eszerint a francia homokkőből, dán gránitból, Feröer-szigeteki bazaltból és grönlandi márványból emelt építmény a királyi pár 50 éves együttmunkálkodását reprezentálja.

A roskildei székesegyházban, ahol csaknem 40 dán király és királynő nyugszik a kora középkortól, az elmúlt hetekben helyezték el a királynő többtonnás üvegszarkofágját, amelybe majd koporsója kerül. A szarkofágot bronzrelief díszíti.

"Nagyon óvatosan jártunk el. Nem történt baleset, minden jól ment. Letakartuk a templom padlóját, így a villás targonca, amely az üvegsír darabjait szállította, nyugodtan közlekedhetett" – mesélte Lars Bang Petersen, a székesegyház gondnoka. Hozzátette: lenyűgözte az a szakértelem, amellyel a nehéz szarkofágot a helyére állították anélkül, hogy a templomban bármiféle kárt tettek volna.

Bár a szarkofágot két személyre tervezték, Margit királynő férje nélkül fog ott nyugodni, mivel Henrik herceg, aki februárban hunyt el, azt kívánta, hogy hamvait ne a katedrálisban temessék el.

A herceg hamvainak egy részét a Fredensborg-palota kertjében helyezték nyugalomra, másik részét pedig a tengerbe szórták végső akaratához híven.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!