szerző:
hvg.hu

Az orosz állami televíziók hírműsoraiban egy szíriai játékfilm forgatásán készült képekkel „bizonyították be megkérdőjelezhetetlenül” azt, hogy április elejei állítólagos szíriai vegyifegyver-támadás az ellenzék által megrendezett provokáció volt. Moszkva nem először sül fel hasonló okok miatt.

A The Moscow Times című angol nyelvű moszkvai lap beszámolója szerint egy 2016-ban készül szíriai játékfilm forgatásán készültek azok a rendezőket és kamerákat mutató állóképek, amelyeket most arra használtak, hogy azt állítsák, az április 7-ei dúmai gáztámadás során színészek játszották el, hogy megmérgezték őket.

„A nyugati politikusok és lapok nem hajlandóak figyelembe venni azokat a bizonyítékokat, amelyek egyértelművé teszik, hogy nem volt Dúmában gáztámadás” – mondta a forgatásról készült képek előtt álló műsorvezető a Rosszija 1 tévéadó hírműsorában. Dmitrij Kiszeljov, a Kreml álláspontját híven terjesztő Vesztyi Negyelji című hírműsorban pedig arról beszélt, hogy még interjú is készült az áprilisi állítólagos provokációt filmező segédrendezővel. „Úgy kellett csinálnunk, mintha nem színészek lettek volna a felvételeken, hanem valóban beteg emberek” – mondta az állítólagos segédrendező Kiszeljov műsorában, amelyben ugyancsak felhasználták a 2016-os forgatás képeit.

Nyugati vádak szerint a gáztámadást a Basar Asszad elnökhöz hű erők hajtották végre, s az akcióban több mint hetvenen vesztették életüket. Az amerikaiak, a britek és a franciák több szíriai célpont elleni támadással torolták meg a vegyi fegyverek állítólagos bevetését.

Oroszországban nem először használnak álbizonyítékokat: a védelmi minisztérium korábban egy videójátékból vett felvételekkel bizonyította, hogy az USA támogatja a közel-keleti terroristákat, tavaly pedig Vlagyimir Putyin orosz elnök egy 2013-as, Afganisztánban végrehajtott amerikai légitámadást próbált meg úgy elsütni, mintha a képeken Szíriában harcoló orosz katonák lennének.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!