szerző:
MTI / hvg.hu

Az önkormányzatokra nem vonatkozik a rendelet, de a kormány javasolja, hogy vegyék át az állami hivatalok gyakorlatát. Az ellenzéknek nem tetszik az újítás.

Kötelező lesz a kereszt kifüggesztése június 1-jétől Bajorország valamennyi állami hivatalában – így döntött keddi ülésén a német tartomány kormánya.

A kormány közleménye szerint az állami hivatalok működéséről szóló szabályzat módosításával bevezetik, hogy "Bajorország történelmi és kulturális jellegének kifejezéseként" keresztet kell elhelyezni a hivatali épületek bejáratánál, jól látható helyen. "A kereszt a keresztény-nyugati kulturális önazonosság alapvető jelképe" – tették hozzá.

Markus Söder miniszterelnök az ülés után tartott tájékoztatón kiemelte, hogy a kereszt kifüggesztése nem ellentétes az állam vallási semlegességének elvével, mert a kereszt nem egyszerűen egy vallás, hanem a bajor kulturális identitás jelképe.

A keresztet azért kell a hivatalok előterében, és nem a termekben kifüggeszteni, hogy ne forduljon bírósághoz, akit zavar a jelkép – magyarázta a tartományt egyedül kormányzó Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa.

Ezzel megelőzhetőek az iskolai osztálytermekkel kapcsolatos vitákhoz hasonló ügyek, mert az előtérben elhelyezett keresztek miatt senkinek sem kell "az egész napot egy kereszt alatt töltenie" – tette hozzá Joachim Herrmann belügyminiszter.

Az önkormányzatokra nem vonatkozik a rendelet, de a kormány javasolja, hogy vegyék át az állami hivatalok gyakorlatát.

A Bayerischer Rundfunk beszámolója szerint az ellenzék nem volt elragadtatva az ötlettől. Markus Rinderspacher, az SPD tartományi frakcióvezetője szerint a bajor alkotmányban és a német alaptörvényben is benne van a vallásszabadság, ő maga is hívő ember egyébként, de szerinte mindezt nem lenne szabad politikai célokra felhasználni. Katharina Schulze, a Zöldek frakcióvezetője is azzal érvelt, hogy a vallás magánügy, és szerinte Söder újabban misszionáriusként akar tetszelegni.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!