szerző:
hvg.hu

57-42 arányban megszavazta az amerikai szenátus Mike Pompeo volt CIA-igazgató külügyminiszteri jelölését csütörtökön.

Az amerikai szenátus külügyi bizottsága már hétfőn megszavazta Mike Pompeo jelölését a külügyminiszteri posztra, csütörtökön pedig a szenátus egésze is voksolt erről, és 57-42 arányban bizalmat szavaztak a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt igazgatójának.

Az előző külügyminisztert, Rex Tillersont személyes problémák miatt rúgta ki múlt hónapban Donald Trump. A demokraták szerint az elnök újabb jelöltje háborúpárti, iszlámellenes és homofób.  

Hétfőn délután egyébként még úgy tűnt, hogy Pompeo jelöltségét a külügyi bizottság nem szavazza meg, mert valamennyi demokrata párti szenátor és a republikánus Rand Paul is jelezte: ellene voksolnak. Az utolsó pillanatban azonban Rand Paul megváltoztatta álláspontját és kiállt Pompeo mellett, továbbá három demokrata párti szenátor, a nyugat-virginiai Joe Manchin, az indianai Joe Donnelly és az észak-dakotai Heidi Heitkamp szintén támogatásáról biztosította Donald Trump elnök jelöltjét.       

Manchin szenátor Twitter-bejegyzésben fejtette ki, hogy Mike Pompeóval személyesen találkozott és megvitatták a várható külpolitikát, ezért, valamint Pompeo korábbi példás közszolgálatáért megszavazza külügyminiszteri jelöltségét. Donnelly szenátor közleményben hangsúlyozta, hogy Oroszországgal, Szíriával és az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harccal kapcsolatos álláspontja miatt támogatja Pompeót. "Képes lesz érvényesíteni az amerikai érdekeket és irányítani a külügyminisztériumot" – fogalmazott indoklásában az indianai politikus.     

Egy republikánus politikus nem szavazott, mert temetés miatt nem volt jelen a kongresszusban. A külügyi bizottság végül 11:9 arányban szavazta meg Pompeo jelöltségét.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!