szerző:
MTI

Az öt férfi állította, hogy áldozatuk beleegyezésével történt minden 2016 júliusában, Pamplonában, hajnalban. Az ügyükben hozott ítélet óriási felháborodást váltott ki, a megtámadott nőnek sokan azt üzenték, hogy nincs egyedül.

Ezrek vonultak utcára Spanyolország több nagyvárosában csütörtökön, hogy tiltakozzanak a navarrai bíróság ítélete miatt, amely szexuális visszaélés miatt ítélt el öt férfit, de a szexuális erőszak vádja alól felmentette őket.

A 26 és 29 év közötti sevillai férfiak egy fiatal nőt támadtak meg 2016 júliusában Pamplonában, a bikafuttatásokról híres San Fermín ünnepségek ideje alatt, a hajnali órákban. Az áldozat feljelentést tett, az öt férfit, köztük egy katonát és egy csendőrt, azonnal előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság. A férfiak azt állították, hogy minden a nő beleegyezésével történt.

Az óriási érdeklődés mellett zajló eljárásban az ügyészség 22 év 10 hónapos börtönbüntetést kért a vádlottakra egyebek mellett szexuális erőszak és megfélemlítéssel elkövetett rablás miatt, mivel a támadók a nő telefonját is elvették. A navarrai bíróság viszont nem látta bizonyítottnak az erőszakot, így szexuális visszaélés miatt kilenc éves börtönbüntetést szabott ki az elkövetőkre, egyikük lopás miatt további két hónapot kapott. Emellett az áldozatnak 50 ezer eurós kártérítést ítélt meg.

A három tagú bírói testület egyik bírája különvéleményt fogalmazott meg, amelyben kifejtette, hogy szerinte fel kellett volna menteni az öt férfit.

Az ügyvédek mindkét oldalon fellebbeznek a döntés ellen a legfelsőbb bíróságon.

Az ítélet óriási felháborodást váltott ki az épület előtt várakozó, az áldozatot támogató tömegben. "Nem vagy egyedül!","Ez nem visszaélés, ez erőszak!" – skandálták. A kialakult feszült helyzetben többen megpróbálták áttörni a bejárat előtti rendőri kordont.

Madridban az igazságügyi minisztérium épülete elé vonultak a döntés ellen tiltakozók, és hasonló megmozdulások kezdődtek egyebek mellett Barcelona, Valencia, Sevilla, Zaragoza utcáin. Számos politikus, közéleti szereplő, jogász fejezte ki ellenvéleményét és tiltakozását.

"Hittünk neked és továbbra is hiszünk neked" – írta Twitter-oldalán Perdo Sánchez, a legnagyobb parlamenti ellenzéki erő Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára. Ada Colau barcelonai polgármestere ugyanezen a fórumon "patriarchálisnak" nevezte az ítéletet. "Nem vagy egyedül" – üzente az áldozatnak. 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!