szerző:
hvg.hu

Több óráig tartó közvetlen izraeli-iráni tűzpárbaj dúlt Szíriában: a közel-keleti országban állomásozó iráni erők több mint húsz rakétát lőttek ki az izraeli kézen lévő Golán-fennsíkra, amire Izrael ugyancsak rakétákkal válaszolt.

„Ez volt az izraeli légierő egyik legnagyobb akciója az utóbbi években” – mondta a CNN szerint Jonathan Conricus, az izraeli hadsereg szóvivője. Hozzátette: az iráni rakéták közül egy sem érte el a célját: vagy a Vaskupola nevű légvédelmi rendszer lőtte le őket, vagy még az előtt földre hullottak, hogy kárt okozhattak volna.

Szíriai források szerint az izraeli rakéták többségét is megsemmisítették, ám voltak, amelyek áttörték a védelmet, ezek egy lőszerraktárat, illetve egy radarállomást romboltak le. Az utóbbi napokban több kisebb tűzpárbaj is volt aziráni és izraeli erők között, hétfő este, nem sokkal az után, hogy Donald Trump amerikai elnök felmondta a 2015-ben kötött iráni atomalkut, Izrael egy Szíriában lévő iráni támaszpontot lőtt. Akkor több mint tíz iráni forradalmi gárdista vesztette életét.

A szíriai helyzet volt az egyik fontos témája Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő május 9-ei moszkvai tárgyalásainak. A győzelem napja alkalmából Moszkvába látogatott Netanjahu közölte a Szíriával szövetséges Oroszország első emberével: „Irán azért dob át fegyvereket és embereket Szíriába, hogy onnan közvetlenül támadhassa Izraelt. Nekünk megvan a jogunk arra, hogy megállítsuk Iránt, és megvédjük magunkat az agressziótól”. Putyin válaszában visszafogottságot kért Izraeltől s közölte, bízik abban, hogy rövidesen sikerül megoldást találni a feszültség csökkentésére.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!