szerző:
MTI / hvg.hu

Az EU és a nyugat-balkáni országok csütörtöki szófiai csúcstalálkozója előtt Orbán Viktor kétoldalú megbeszéléseken egyeztetett a testvérpártok vezetőivel európai kérdésekről Szófiában.

A miniszterelnök sajtófőnöke azt is elárulta az MTI-nek, hogy Orbán találkozott Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnökkel, a Forza Italia (Hajrá Olaszország) párt vezetőjével. Havasi Bertalan szerint "régi barátjával, a Fidesz régi támogatójával" az európai politika aktualitásairól tanácskoztak.

Tárgyalt a magyar miniszterelnök a holland Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) vezetőjével, Sybrand van Haersma Buma képviselővel, akivel megállapították, hogy hasonlóan gondolkodnak az EU előtt álló kihívásokról, a migrációról és a társadalmi alapértékekről. Leszögezték például, hogy "Európa jövője csak a keresztény kultúra megőrzésével képzelhető el".

Hrisztijan Mickoszkival, a konzervatív macedón VMRO-DPMNE párt vezetőjével is tárgyalt Orbán, vele a Nyugat-Balkán európai integrációjáról beszéltek. Ezen az egyeztetésen a miniszterelnök megerősítette, hogy Magyarország támogatja Macedónia mielőbbi európai uniós csatlakozását.

A kormányfő szerda délután az Európai Néppárt csúcstalálkozóján vett részt, este pedig az Európai Unió állam- és kormányfőinek munkavacsorájára hivatalos.

A 444.hu szúrta ki, hogy Orbánról a csúcstalálkozóra érkezésekor készült fotó, ami fel is került a néppárt Twitter-oldalára.

A megbeszélés utáni csoportképkészítésről azonban, úgy tűnik, lemaradt:

That’s a wrap! Family photo at the end of the EPP #westernbalkanssummit #Sofia #Bulgaria #EPP ��������

European People's Party (@insta_epp) által megosztott bejegyzés,

Csütörtökön tartják a nyugat-balkáni csúcstalálkozó munkaüléseit, valamint a V4-miniszterelnökök külön egyeztetését, de Orbán nem csak azokra megy majd el: kétoldalú tárgyalást is folytat európai vezetőkkel.

A szófiai esemény célja, hogy új lendületet adjon az EU és a Nyugat-Balkán kapcsolatainak. A csúcstalálkozó résztvevői arra törekednek, hogy megerősítsék az EU elkötelezettségét a nyugat-balkáni partnerek mellett, és arra is fel kívánják hívni a figyelmet, hogy a térség az európai családhoz tartozik.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!