szerző:
hvg.hu

Listavezetőként indíthatják a nagynevű német szociáldemokrata politikus a következő európai parlamenti választáson. Schulz jelenleg semmilyen pozíciót nem tölt be a képviselőségen kívül.

Tavaly januárban még úgy volt, hogy Martin Schulz lesz a német szociáldemokrata SPD vezetője, és tavaly márciusban az SPD elnökének választották. A felmérések szerint akár esélyesebb is lehetett volna kancellárnak, mint Angela Merkel, ám pártja a várakozások alatt szerepelt a tartományi választásokon, a múlt szeptemberi voksoláson pedig már az 20%-nak is örülhettek.

Schulz az SPD zuhanása óta szépen elvesztette posztjait, márciusban már csak egyszerű parlamenti képviselő volt. Február óta két hónapig a Twitteren sem posztolt.

Az SPD azonban most ismét arra készülhet, hogy listavezetőnek tegye meg Schulzot a 2019-es uniós választásokon is. A csütörtöki Népszava szerint erről beszélt több befolyásos SPD-s politikus is, többek között Johannes Kahrs, illetve Michael Müller, Berlin polgármestere is.

Schulz ugyan még nem nyilatkozott terveiről, sőt, februárban a Spiegelnek még azt mondta, nem tudja, hogy sikerül-e valaha visszanyernie régi erejét, mindenesetre szerinte fél évre legalább szüksége lesz.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Gergely Márton Világ

Schulz a hajrában: Orbán értem, remélem, nem imádkozik

Utolsó berlini nagygyűlését tartotta a szociáldemokrata párt a vasárnapi választások előtt. Martin Schulz kancellárjelölt beszédében a magyar kormányfő Horthy-kultuszáig is eljutott, miközben egy ponton Orbánnal azonos politikát hirdetett. Igazi ellenfelei azonban Angela Merkel és az AfD voltak.