szerző:
hvg.hu

A Kilauea vulkán aktivitása nem csökken, a kitörés miatt egyre nagyobb területeket kell lezárni.

Egyre kiterjedtebb területet fenyeget a vulkánkitörés Hawaii nagy szigetén, hallható az Euronews-on. A lávafolyam már elérte a Csendes-óceánt is, ami különösen veszélyes, mert a sós víz kémiai reakcióba lép a lávával és így mérgező, savas kémáhatású gázfelhők képződnek. Ezért a hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy kerüljék el a part közelét.

A Kilauea aktivitása továbbra sem csökken, már egy geotermikus erőművet is le kelllett zárni miatta. A láva több házat is elöntött, leégette az útjába kerülő növényzetet és tönketrette az utakat is. A vulkáni aktivitást komoly földrengések is kísérik, már egy 4,9-es és egy 5-ös erősségű rengést is regisztráltak a napokban Hawaii Nagy Szigeten.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!