szerző:
hvg.hu

A Kilauea vulkán aktivitása nem csökken, a kitörés miatt egyre nagyobb területeket kell lezárni.

Egyre kiterjedtebb területet fenyeget a vulkánkitörés Hawaii nagy szigetén, hallható az Euronews-on. A lávafolyam már elérte a Csendes-óceánt is, ami különösen veszélyes, mert a sós víz kémiai reakcióba lép a lávával és így mérgező, savas kémáhatású gázfelhők képződnek. Ezért a hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy kerüljék el a part közelét.

A Kilauea aktivitása továbbra sem csökken, már egy geotermikus erőművet is le kelllett zárni miatta. A láva több házat is elöntött, leégette az útjába kerülő növényzetet és tönketrette az utakat is. A vulkáni aktivitást komoly földrengések is kísérik, már egy 4,9-es és egy 5-ös erősségű rengést is regisztráltak a napokban Hawaii Nagy Szigeten.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!