szerző:
hvg.hu

Az érintetteknél a kullancs által terjesztett agyhártyagyulladást diagnosztizálták, miután pasztőrözettlen kecskesajtot fogyasztottak.

Kullancs által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladásos megbetegedéssel diagnosztizáltak több beteget is Szlovákiában, a betegséget egy nagykürtösi járásbeli, nem regisztrált gazdaságban előállított, pasztőrözetlen kecskesajt fogyasztása okozta - írja az Új Szó.

Összesen hat ember került a losonci és a besztercebányai kórházba, hármuknál igazolta a laboratóriumi vizsgálat a kullancsenkefalitisz jelenlétét. A többiek eredményére még várni kell – írta a lapnak közleményében a losonci Regionális Közegészségügyi Hivatal.

A kullancsenkefalitisz magas lázzal járó megbetegedés, amely a központi idegrendszert támadja. A páciens általában teljesen felgyógyul, de a betegségegyes esetekben halállal is végződhet.

A kullancsenkefalitisz kórokozója a haszonállatok véréből is belekerülhet a tejbe. A betegséget így a megfertőződött állatok tejének, illetve az ebből készült tejtermékek fogyasztásával is el lehet kapni, ha a terméket nem hőkezelték megfelelően.

(Képünk illusztráció.)

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!