szerző:
MTI / hvg.hu

Trump újra azt mondta, hogy tárgyalna az észak-koreai vezetővel, egy nappal azután, hogy lemondta közös találkozójukat.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön még azt jelentette be, hogy elmarad a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel június 12-re Szingapúrba tervezett csúcstalálkozója. Trump akkor azt írta Kimnek, hogy sajnálatos módon a legutóbbi közleményében megfogalmazott elképesztő düh és nyílt ellenségesség miatt ebben a pillanatban helytelennek érzi a régóta tervezett találkozónak a megtartását.

Pénteken azonban azt közölte sajtótájékoztatóján az amerikai elnök, hogy folynak a megbeszélések Washington és Phenjan között. Majd meglátjuk mi történik, mi meg akarjuk tartani a találkozót - mondta Trump, szerinte még akár az eredeti, június 12-ére Szingapúrba tervezett alkalom is megvalósulhat. Trump pénteki Twitter-üzenetben azt írta, "bármikor, bármilyen módon" készen áll a tárgyalásokra, és hogy "nagyon jó hír a meleg hangú és építő közlemény Észak-Koreából", majd hozzátette: "hamarosan meglátjuk, hová vezet ez, remélhetőleg hosszú és tartós felvirágzáshoz és békéhez". 

Pénteken Kim Kje Gvan, Észak-Korea első külügyminiszter-helyettese közleményében azt írta: Phenjan időt és lehetőséget adna az Egyesült Államoknak a tárgyalások újragondolására, szerinte Észak-Korea minden erejével azon van, hogy a Koreai-félszigeten béke és stabilitás lehessen. 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!