szerző:
MTI

A Kuciak család ügyvédje, Daniel Lipsic volt belügyminiszter szerint a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség tapasztalt nyomozói csak órákkal a járási rendőrség után érkeztek a helyszínre, pedig azonnal oda kellett volna menniük, és a holttesteket nem vizsgálta meg a helyszínen törvényszéki orvos szakértő. Az ügyben nyomozó különleges ügyész hivatalától is azt közölték, hogy a tetthelyen több hibát elkövettek a hatóságok.

Bizonyítékokat semmisíthetett meg hanyagságból a szlovák rendőrség Ján Kuciak oknyomozó újságíró meggyilkolása helyszínén – ezt állítja az újságíró családjának ügyvédje.

A szlovákiai politikai korrupciót feltáró Ján Kuciak újságírót és mennyasszonyát holtan találták februárban otthonukban, mindkettőjüket agyonlőtték. Az ügy miatt lemondásra kényszerült Robert Fico kormányfő, belügyminisztere és a szlovák rendőrfőkapitány, a gyilkosság fokozta a kelet-európai sajtószabadsággal kapcsolatos aggodalmakat. A gyilkosság ügyében egyelőre senki ellen nem emeltek vádat, egy ügyész szerint feltehetően bérgyilkos követte el a bűncselekményt.

A Kuciak család ügyvédje, Daniel Lipsic volt belügyminiszter szerint a két holttestet anélkül szállították el, hogy törvényszéki orvos szakértő a helyszínen megvizsgálta volna őket, így elsődlegesen tévesen állapították meg a halál beálltát.

"Nem értem, hogy miért nem hívták azonnal a helyszínre a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) tapasztaltabb nyomozóit, akik csak órákkal a járási rendőrség után érkeztek a helyszínre" – mondta az ügyvéd telefonon a Reuters hírügynökségnek, amely pénteken számolt be a fejleményekről.

"Több bizonyítékot nem biztosítottak azonnal, csak a tetthelyről készült fényképeken lehetett látni őket" – mondta Lipsic, aki 2010 és 2012 között vezette a belügyi tárcát. "Ez súlyos kötelességmulasztás volt. Nem tudjuk, mennyi bizonyíték semmisült meg" – tette hozzá.

A szlovák sajtóban megjelent, a tetthelyről készült felvételeken Robert Krajmert, a NAKA korrupcióellenes osztályának vezetőjét is lehetett látni, akinek közvetlenül nem volt köze gyilkossági ügyekben folyó nyomozáshoz. A rendőrség először tagadta, hogy Krajmer a tetthelyen volt, később adtak ki egy javított közleményt, amely szerint a rendőrtiszt "nyomozással kapcsolatos feladatokat látott el". A rendőrség Lipsic bírálatával kapcsolatban csak annyit mondott, hogy csak az ügyészség kommentálhatja az esetet.

Az ügyben nyomozó különleges ügyész hivatala annyit közölt, hogy "több hibát észleltek, amelyeket a tetthelyen történt elsődleges eljárás során követtek el".

Kuciak egyebek mellett szlovák politikusokkal kapcsolatban álló üzletemberek csalásait leplezte le, és szlovák vállalkozóknak az olasz maffiával való kapcsolataival is foglalkozott.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!