szerző:
MTI

A holland törvényhozás kedden hagyta jóvá az Ukrajnával kötött tavalyi megállapodást, amely szerint Hollandiában fogják bíróság elé állítani a tragédia felelőseit.

Holland bíróság fogja tárgyalni holland jog szerint a maláj légitársaság Kelet-Ukrajna felett lelőtt repülőgépének ügyét – jelentette szerdán a holland sajtó, miután a hágai parlament jóváhagyta az erről szóló egyezményt.

A holland törvényhozás kedden ratifikálta azt az Ukrajnával kötött tavalyi megállapodást, amelynek értelmében Hollandiában fogják bíróság elé állítani a tragédia felelőseit, vádat is ott emelnek majd.

Az egyezményt Stef Blok korábbi holland igazságügyi miniszter írta alá ukrán kollégájával, Pavlo Petrenkóval nagyjából három éve a 298 ember, köztük 196 holland állampolgár halálát okozó katasztrófa után.

Az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó utasszállítót 2014. július 17-én lőtték le egy orosz gyártmányú föld-levegő rakétával az oroszbarát erők által ellenőrzött Kelet-Ukrajna légterében. Az ügyben vizsgálatot folytató nemzetközi szakértői csoport szerint Oroszországnak közvetlen felelőssége van a gép megsemmisítésében. Az orosz kormány ugyanakkor következetesen tagadja, hogy köze lett volna a tragédiához.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!