szerző:
hvg.hu

Máris ellentmondó és különböző értelmezéseket kap a két napja nyélbe ütött amerikai–észak-koreai, nagyon elvi nyilatkozat a két ország részéről. Phenjan a szankciók feloldásának és a leszerelés egymás mellettiségről beszél, Trump viszont előfeltételnek tekintené a leszerelést.

Máris végetértek a mézeshetek, -napok Észak-Korea és az USA között? Donald Trump egy napja még az észak-koreai nukleáris fenyegetés végét hirdette ki Twitterjén, ma már arról beszélt Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Szöulban, hogy addig nem enyhítik az észak-koreai szankciókat, amíg az ország le nem szereli nukleáris arzenálját. Az észak-koreai hivatalos média viszont úgy számolt be, a két dolog egyszerre, lépésről lépésre fog megtörténni. Trump elnök Pompeo szerint egyértelműen kimondta Kim Dzsong Unnak, előbb le kell szerelnie a fegyvereit végérvényesen, aztán lehet szó a szankciók feloldásáról.

A két elnök történelmi találkozóján aláírt dokumentumban egy szó sem volt a szankciókról, ami már akkor felkeltette az elemzők érdeklődését. Az is egyértelműnek tűnik, hogy Phenjan nem fogja csak úgy leszerelni a fegyverzetét, biztosítékokat fog követelni, és csak sejteni lehet ezek mibenlétét. Pompeo fenntartja Trump optimista szavainak igazságtartalmát, és szerinte két és fél év alatt végrehajtható a leszerelés.

Dél-Korea és Japán is részt vett a szöuli egyeztetésen, Mun Dzse In nagy sikerként értékelte a szingapúri csúcstalálkozót, bár hozzátette, hogy "nagyon ellentmondásosan értelmezhetők az eredményei" – Trump ugyanis megígérte, hogy véget vet a háborús játékoknak, azaz nem lesznek amerikai–dél-koreai hadgyakorlatok a térségben, amíg tartanak a tárgyalások Észak-Koreával.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!