szerző:
HVG
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Laura Huhtasaari mindenben más állásponton van, mint a finn politikai fősodort képviselő pártok. Nem akar migránsokat, elvenné a homoszexuális párok jogát a házassághoz, ellenzi, hogy a melegek gyermekeket fogadjanak örökbe és megszüntetné a svéd nyelv kötelező oktatását a finn iskolákban, miközben az 5,5 millió finn állampolgár közül 300 ezernek a svéd az anyanyelve.

„Nigel Farage a példaképem. 17 évbe telt, de eljött a Brexit ideje. Én nem tervezem, hogy ennyi ideig várjak” –  ezt üzente harcias nyilatkozatában a finn választóknak Laura Huhtasaari, a Finnek nevű, EU-ellenes párt államfőjelöltje. Bár a 38 éves politikusnak nem volt esélye a január végi választást már az első fordulóban megnyerő, hivatalban lévő államfő, Sauli Niinistö ellen, s csupán a voksok hét százalékát kapta, már bejelentette, nem adja fel a harcot. Tovább küzd azért, hogy visszaszerezze Brüsszeltől hazája függetlenségét.

Az 1979-ben Finnország déli részén lévő Mänttä városában született Huhtasaari a pályája első felét tanárként töltötte, majd miután közvetlenül az ezredforduló előtt egy évig cserediákként az USA-ban tanult, hazatérve úgy döntött, nehéz sorsú gyermekeknek fog angolt tanítani. Először a csendes-óceáni Mikronézia szigetein oktatott, majd Finnországba visszatérve tanulási nehézségekkel küszködő gyerekekkel foglalkozott. Közben az angolról átnyergelt a vallásoktatásra, s hamar kiderült róla, hogy hívő katolikusként elutasítja az evolúciós tanokat. Ezzel olyan hírnevet szerzett magának, hogy ő volt az egyike annak a három finn politikusnak, akit Donald Trump amerikai elnök tavaly meghívott az évente megrendezett washingtoni nemzeti imareggelire. 

Huhtasaari mindenben más állásponton van, mint a finn politikai fősodort képviselő pártok. Nagy tisztelője Trumpnak, és a Fehér Ház urához hasonlóan humbugnak tartja a globális felmelegedéssel kapcsolatos figyelmeztetéseket. Így szorgalmazza a 2015-ös párizsi klímavédelmi megállapodás felmondását, s valamiért ki szeretné léptetni Finnországot a gyalogsági aknák betiltásáról szóló ottawai egyezményből is. Ellenzi azt is, hogy Finnország belépjen a NATO-ba, igaz, elfogadhatónak tartja az észak-atlanti szövetséggel az együttműködést, mivel úgy véli, Vlagyimir Putyin Oroszországa fenyegetést jelent hazája számára. A NATO-tagságot azért veti el, mert szerinte a szervezet egy esetleges orosz támadás esetén nem tenne komoly lépéseket Finnország megvédéséért.

Laura Huhtasaari
©

A férjével élő, két lányt nevelő Huhtasaari elvenné a homoszexuális párok jogát a házassághoz, s ellenzi azt is, hogy a melegek gyermekeket fogadjanak örökbe. Megszüntetné, hogy kötelezően oktassák a svéd nyelvet a finn iskolákban – az 5,5 millió finn állampolgár közül mintegy 300 ezernek anyanyelve a svéd –, és feleslegesnek tartja, hogy a főváros, Helsinki továbbra is kétnyelvű maradjon.

A többi európai populista jobboldali politikushoz hasonlóan a teljes határzár mellett érvelő Huhtasaari is elutasítja a menekültek beengedését, s azt állítja, a szomszédos Svédország példája is megmutatja, hogy zsákutcába jutnak a sok külföldit befogadó államok. Bár a Finnek befolyása egyelőre nem túl jelentős, Huhtasaari is hozzájárult ahhoz, hogy a közbeszédet egyre inkább a menekülteket elutasító jobboldaliak határozzák meg, s hogy a nagyobb finn pártok – csökkentendő a Finnek népszerűségét – maguk is szorgalmazzák a bevándorlás szabályainak megszigorítását. A pártjában alelnöki posztot szerzett politikus azzal is nyomot hagyott a finn belpolitikán, hogy egyre több tér jut az érzelmeknek.  

A parlamentbe csak három évvel ezelőtt bekerült Huhtasaari kiválóan szerepel élő hallgatóság előtt, ám egyelőre nem túl sikeres a politikusokkal vívott választási vitákban. Nem képes arra, hogy túljusson a szlogenek ismételgetésén, ellenfelei szerint nem csinál mást, mint összegyűjti a nyugat-európai radikálisok – például a francia Marine Le Pen vagy a holland Geert Wilders – mondatait, s azokkal próbálja meggyőzni a hallgatóságát. A külsőségeket is másolja: míg Trump hagyományosan piros baseballsapkában mutatkozik, Huhtasaari jelképe a Laura feliratú, lila-fehér téli sapka.

A cikk a HVG 2018/7. számában jelent meg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!