szerző:
hvg.hu

Az USA az egyetlen fejlett ipari ország, ahol nem biztosítanak az anyáknak fizetett szülés utáni szabadságot. A BBC – hasonlóan több mint internetes oldalhoz, összehasonlította a szűkmarkú, illetve a gáláns országokat.

Az USA-ban nincs országos szinten garantált szülési szabadság, ennek ellenére a több mint 50 embert foglalkoztató cégeknek kötelességük, hogy egy legalább 12 hetes – fizetés nélküli – szabadságot ajánljanak fel a szülő nőknek. A BBC videójából kiderül, hogy a legjobb helyzetben a bolgár nők vannak, a balkáni országban 58 heti fizetett szülési szabadság jár. Jól szerepelnek a britek is, ahol az anyák egy évet tölthetnek otthon fizetett szabadságon.

Az USA-ban egyre többen akadnak, akik szerint elfogadhatatlan, hogy az országban nincs fizetett szülési szabadság – ahogy nincs szövetségi szinten garantált táppénz sem – s ezért tövénymódosítást sürgetnek. Az USA-ban adott tizenkét hét legfeljebb azt teszi lehetővé, hogy a szülő nőknek, illetve a beteg alkalmazottaknak ezen időszak alatt nem kell tartaniuk az elbocsátástól.

Magyarországon az anyák 24 hetes egybefüggő fizetett szülési szabadságra jogosultak, ezt úgy kell a munkáltatóknak kiadniuk, hogy négy hét a szülés várható időpontja elé essen.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!