szerző:
Nagy Gábor
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A pornószínésznővel folytatott afférjánál sokkal nagyobb politikai veszélyt jelent Donald Trump számára az, ahogyan fizetett a nőnek a hallgatásáért. Az amerikai elnökök egész sora csalta az asszonyát, de az erkölcsi károkon kívül ritkán lett bántódásuk.

Az elnökfeleségek abban nem különböznek hétköznapi sorstársaiktól, hogy vérmérsékletük szerint reagálnak férjük félrelépéseire. Amikor az elnökválasztási kampányra készülő John F. Kennedyt 1959-ben lefényképezték egy Los Angeles-i bordélyból kijövet, Jacqueline elfogadta az apósa által felajánlott egymillió dollárt, hogy ne váljon el. A lépés véget vethetett volna fia elnöki álmainak. Hillary Clinton állítólag egy könyvet vágott Bill fejéhez, amikor ország-világ számára is bebizonyosodott férje és Monica Lewinsky viszonya. Jacqueline és Hillary tudta, hogy házastársuk csapodár, ahogy Melaniának sem lehettek illúziói Donald Trumppal kapcsolatban, akit most Karen McDougal egykori Playboy-modell, illetve a Stormy Daniels művésznéven ismert pornószínésznő fenyeget szaftos leleplezéssel.

Melania egyelőre hallgat, és az amerikai bulvársajtó most azt találgatja, mennyire fagyos a viszonya a férfiúi képességeivel is előszeretettel dicsekvő Trumppal. Aki leginkább nem azért fizethet politikai árat, ha bizonyossá válik, hogy röviddel a legkisebb fia születése után, tízhónapos viszonyt folytatott a Playboy-modellel vagy 2006-ban lefeküdt a pornócsillaggal. Akkor kerülhet bajba, ha kiderül, hogy az utóbbinak törvénysértő módon utalták át a 2016-os kampány idején a 130 ezer dollárt a hallgatásáért. A demokrata Clinton ellen sem tudtak volna a republikánus törvényhozók házasságtörésért alkotmányos vádemelési eljárást indítani, a sikertelennek bizonyult kísérlethez azt használták fel, hogy az elnök eskü alatt hazudott a viszonyáról.

©

Alig volt elnök, aki nem lépett félre

Az amerikai elnökök közül többen a hivatali idejük előtt és alatt is félreléptek, amint azt Wesley Hagood történész összegezte. Már a függetlenségi háború főparancsnokát és az USA első elnökét, George Washingtont is a Potomac Csődöreként emlegették, ám nehéz megítélni, hogy ez mennyiben volt az ellenség, a britek karaktergyilkossága. Tény, hogy Washington azt írta: „ha egyszer egy nő kísértésbe vitt, és megízleltük a tiltott gyümölcsöt, az étvágyunkat már nem lehet kontrollálni, legyenek bármik is a következmények”. Az USA harmadik elnöke, a Függetlenségi nyilatkozat legfontosabb megszövegezője, Thomas Jefferson formailag nem követett el házasságtörést, mert fiatalon elhunyt felesége a halálos ágyán megeskette, hogy nem lép újra frigyre. Ám az új ország franciaországi nagyköveteként szerelembe esett a férjezett Maria Coswayjel. Röviddel később pedig néhai felesége rabszolgájaként a háztartásába került félvér Sally Hemingsszel kezdett viszonyt. A 38 éven át tartó kapcsolat Jefferson elnöksége alatt is folytatódott, Hemings hat gyerekének is ő volt az apja, majd a felnőttkort megért négyet felszabadította – az anyjukat viszont nem.

Akaratán kívül bigámiába keveredett Andrew Jackson, amikor 1791-ben elvette Rachel Donelson Robardsot, aki akkor még nem vált el az első férjétől, ám a kor bizonytalan anyakönyvi adminisztrációja miatt ez elsikkadt. A másik férj, Lewis Robards éppen ezért házasságtörésre hivatkozva kérte a frigy felbontását, ezt követően Jackson 1794-ben immár szabályosan is feleségül vette Rachelt. Az 1828-as elnökválasztási kampány az egyik legmocskosabb volt az USA történetében: politikai ellenfelei fölemlegették az ügyet, és Jackson az áskálódás lelki hatásának tulajdonította, hogy néhány nappal a megválasztása után meghalt a neje.

Abraham Lincoln állandó jelzője nem véletlenül volt „a tisztességes”: egy kortársa szerint annyira szavatartónak ismerték, hogy amikor fiatalkorában egy prostituáltnak nem tudta kifizetni a szolgálataiért járó öt dollárt, mert csak három volt nála, a nő biztos volt abban, hogy a hiányzó összeggel nem marad adós.

Alacsony, kopasz és kövér volt Grover Cleveland, mégis hódított a nők körében. Egyedülállóként kezdett viszonyt egy fiatal özvegyasszonnyal, és amikor annak 1874-ben fia született, elismerte a magáénak, noha nem volt biztos az apaságában. Amikor a nő inni kezdett, Cleveland elmegyógyintézetbe záratta, a fiút pedig árvaházba adta, ahonnan egy gazdag New York-i család örökbe fogadta. Az 1884-es elnökválasztást csaknem elbukta, mert kiderült, hogy házasságon kívül született gyereke, amit egy percig sem tagadott le. Két évvel a megválasztása után nősült meg először – az eddigi egyetlen elnökként a Fehér Házba költözését követően –, a nála 27 évvel fiatalabb, akkor 21 éves Frances Folsom pedig a legifjabb first ladyként került be a történelemkönyvekbe.

Cleveland vesszőfutása után az amerikai sajtó hallgatólagosan belement, hogy nem firtatja az elnökök magánéletét, hacsak az nem befolyásolja őket hivatali feladatuk ellátásában. Így csak a szerelmes leveleik 1963-as felfedezésekor bizonyosodott be, hogy Warren Harding másfél évtizeden át viszonyt folytatott a nála öt évvel idősebb, erős akaratú felesége, Florence DeWolfe legjobb barátnőjével. Amikor Harding 1920-ban megszerezte a republikánus elnökjelöltséget, a botrányt elkerülendő a párt vezetősége a nőt és a férjét hosszú japán útra küldte, a költségeken felül még 20 ezer dollárt is fizettek nekik. A snájdig Harding közben már a nála 30 évvel fiatalabb Nan Brittonnal esett szerelembe, akitől 1919-ben lánya született, a férfi bőkezű tartásdíjat fizetett neki. A viszonyt elnökként is folytatta, és egyszer a titkosszolgálat embere akadályozta meg, hogy felesége rátörje az ajtót, amikor az ovális iroda melletti gardróbszobában bonyolította le a légyottját a szerelmével. Váratlan halálakor, 1923-ban akadtak, akik kételkedtek a szívrohamban, arra gyanakodtak, hogy Florence mérgezte meg.

Franklin Delano Roosevelt szintén erős akaratú felesége, Eleanor megbánhatta, hogy 1913-ban a 22 éves Lucy Page Mercert választotta titkárnőjének. Férje viszonyt kezdett vele, öt évvel később buktak le, amikor Eleanor a férje táskájában megtalálta szenvedélyes leveleiket. Miután válással fenyegetőzött, Roosevelt szakított, de később újrakezdte. Az időközben férjhez ment Mercer számtalanszor megfordult – Eleanor távollétében – a Fehér Házban. Ott volt az elnök halálos ágyánál is 1945-ben, amíg a feleség meg nem érkezett. Roosevelt a titkárnőjével is intim kapcsolatba került. És a történészek között máig vita tárgya, hogy csupán flörtölt-e a második világháború idején az USA-ban menedéket kapott Márta norvég koronahercegnővel.

Az erkölcsi kérdésekben hajthatatlan Harry Truman elnök és George Marshall vezérkari főnök határozott közbelépésének köszönhető, hogy a második világháború idején az amerikai expedíciós csapatok főparancsnoka, Dwight D. Eisenhower nem hagyta el a feleségét, mert az a felettesei szerint rosszat tett volna a katonai morálnak. A később Truman utódjaként elnökké választott tábornok a hozzá sofőrnek, majd titkárnőnek kirendelt, 24 éves, ír Kay Summersbyvel esett szerelembe. Levelezésüket Truman utasítására megsemmisítették, és a második világháború után nem találkoztak többet.

A nőcsábász elnökök királya

A nőcsábász koronát vitathatatlanul Kennedy érdemli ki, akinek a szeretői között az időtlen szexszimbólum Marilyn Monroe vagy a Sam Giancana maffiafőnök barátnőjeként is futó Judith Campbell mellett számolatlanul voltak sztriptíztáncosnők, légiutas-kísérők, titkárnők. Az a hír járta, hogy az elnökválasztási kampány állomásain éppúgy válogathatott a magukat felkínáló nők között, mint 1961-es beiktatása előestéjén. A sajtó hallgatott, ám ez nem jutott ki Clintonnak, aki a jelek szerint nem csak politikai példaképének tekintette Kennedyt, hiszen már arkansasi kormányzó korában is a nőügyeiről pletykáltak. Az 1992-es elnökválasztási kampánya a hűtlenségétől volt hangos, ám ez nem akadályozta a megválasztását.

©

Az 1963-ban Dallasban meggyilkolt Kennedyt az alelnöke és utóda, Lyndon B. Johnson férfiként is igyekezett túllicitálni. Azzal hencegett, hogy neki több nő adatott meg véletlenül, mint az elődjének szándékosan, és a férfiasságát szerénytelenül Jumbónak, Óriásnak becézte. Egy texasi lapkiadó barátnőjével három évtizedig tartott a viszonya: Alice Glass azért szakított vele, mert ellenezte az elnök által kiszélesített vietnami háborút. A nagy természetű elnök a környezetét zavarba hozva szeretett alsóneműben mutatkozni, ha melege volt, és gyakran vigasztalódott a titkárnőivel.

A kakukktojás

Az egyetlen amerikai elnök, akinek nem lehetett házasságon kívüli kapcsolata, James Buchanan, mivel soha nem nősült meg. A Fehér Ház 1857–1861 közötti uráról a történészek nem tudják eldönteni, hogy aszexuális vagy meleg volt. Az utóbbi jeleként említik szoros kapcsolatát William Kinggel, aki az 1853-ban bekövetkezett halála előtt hat hétig Franklin Pierce alelnöke volt. King 1834–1844 között együtt lakott Buchanannel, és társadalmi eseményeken is együtt jelentek meg.

A cikk a HVG 2018/12. számában jelent meg.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!