Világ

Újabb volt iraki tisztségviselőt fogtak el

Az Egyesült Államok vezette koalíciós erők elfogták a megbuktatott Szaddám Huszein pártjának egyik vezető tisztségviselőjét - írja a BBC. Gázi Hammúd al-Obeidia a Kut várost magában foglaló kormányzóság helyi pártelnöke és katonai parancsnoka volt.

Világ

Nem folynak tárgyalások az Algériában eltűnt turistákról

Jazid Zerhuni algériai belügyminiszter cáfolta, hogy az algériai kormány megbízottai túszejtőkkel tárgyalnak 31 eltűnt nyugat-európai turista kiszabadításáért. Algéria déli, sivatagos részén tizenöt német, tíz osztrák, négy svájci, egy svéd és egy holland állampolgár tűnt el február vége óta; feltehetőleg valamelyik szélsőséges muzulmán csoport rabolta el őket.

Világ

Belgium: átalakították a kormányt

Guy Verhofstadt belga miniszterelnök hétfőn kisebb átalakítást hajtott végre kormányán, amelyből előzőleg kilépett a vallon környezetvédők pártjának (Ecolo) két képviselője.

Világ

Irak: ideiglenes tanács Moszulban

A mintának szánt közép-iraki Moszulban az egymással rivalizáló népcsoportok 24 tagú ideiglenes tanácsot választottak hétfőn a harmadik legnagyobb iraki város irányítására. A tanácsnokok megfogadták, hogy megőrzik a soknemzetiségű vidék egységét, és védelmezik érdekeit.

Világ

Csehország: törvényjavaslat Benes érdemeinek elismerésére

Edvard Benes volt csehszlovák államfő érdemeit kívánja törvénybe foglalni és elismerni a cseh parlament képviselőinek egy csoportja. A volt államfő nevéhez fűződik az a törvény, amely alapján a második világháború után az országban élő német és magyar származású lakosokat kollektív háborús bűnösnek nyilvánították.

Világ

Belgium: kormányválság a választások előtt

Két héttel a parlamenti választások előtt kilépett a belga kormányból az ECOLO francia ajkú környezetvédő párt mindkét minisztere, ami a hatpárti koalíció felbomlását jelenti.

Világ

A Hamász elutasítja az új közel-keleti béketervet

Mahmúd Abbász palesztin és Ariel Saron izraeli kormányfőnek is bemutatták szerdán azt az új közel-keleti béketervet, amelyet részben az ENSZ és az EU dolgozott ki. Az azonnali tűzszünetet szorgalmazó tervezetet a Hamász radikális palesztin mozgalom még a "premier" napján elutasította.

Világ

Önző Egyesült Államok?

A világgazdaság éves termelésének kétharmadát hét ország adja, ám egyikük sem jeleskedik az egyharmadon osztozó "maradék" 186 ország, köztük is a legszegényebbek megsegítésében. A 21 gazdag ország segítségnyújtási készségét és képességét mérő index segítségével készült rangsorban az élen Hollandia végzett; a sokak által adakozóként elkönyvelt Egyesült Államok - Japánnal karöltve - a két utolsó helyért versenyez. Ön mit gondol, jól mér ez a "műszer"?

Világ

Ismét tüntető irakiakra lőttek az amerikaiak Fallúdzsában

Tüntető irakiakra lőttek szerdán az amerikai katonák Fallúdzsában, másfél nappal azt követően, hogy hétfőn este halálos áldozatokat követelő incidens zajlott le a Bagdadtól 50 kilométerre fekvő városban. Szerda reggel ugyanakkor az amerikai védelmi miniszter, Donald Rumsfeld Bagdadba látogatott, hogy köszönetet mondjon az iraki hadjáratban részt vett szövetséges haderő katonáinak Szaddám Huszein iraki elnök hatalmának megdöntéséért.

Világ

Brit kudarc az oroszországi diplomáciai egyeztetésen

A brit sajtó irányultságtól függetlenül súlyos kudarcnak minősíti Tony Blair brit kormányfő előző napi moszkvai tárgyalásait az orosz elnökkel: lapvélemények szerint "megalázó visszautasításra" talált Blair első kísérlete az iraki háború által ejtett diplomáciai sebek begyógyítására. Négy másik európai állam ugyanakkor megállapodott egy független európai fegyveres erő felállításáról, amelyet szintén nagy megütközéssel fogadtak brit kormánykörökben.

Világ

SARS: megteltek a pekingi kórházak

Pekingben továbbra is súlyos problémákat okoz az atípusos tüdőgyulladás (SARS); a betegségben szenvedők ápolására kijelölt kórházak nem tudják már az összes fertőzésgyanús személyt fogadni, mert nincs elegendő kórházi ágy. A betegségnek hét újabb halottja van Hongkongban, a fertőzöttek száma tizenhéttel emelkedett.

Világ

Öngyilkos merényletet követtek el Tel-Avivban

Egy öngyilkos merénylő akciójában legkevesebb hárman vesztették életüket szerda hajnalban Tel-Aviv tengerparti sétányán egy étterem-sörözőben. A robbanásban hatvanöten megsebesültek, közülük kettő állapota válságos, haté pedig nagyon súlyos.

Világ

Izrael: a palesztin parlament igent mondott Abbászra

A palesztin parlament keddi rámalláhi ülésén jóváhagyta Mahmúd Abbász (Abu Mázen) miniszterelnöki kinevezését. A jelen lévő képviselők közül 51 szavazott igennel, 18 nemmel, hárman tartózkodtak; Jasszer Arafat palesztin elnök korábban Abbász támogatására szólította fel a képviselőket.

Világ

Kivonják az amerikai katonákat Szaúd-Arábiából

Kivonják az amerikai katonákat az arab királyságból - jelentette be Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter szaúd-arábiai látogatásán. A döntést azzal indokolta, hogy nincs már szükség a katonákra, mivel az iraki háború végeztével befejeződött az Irak számára korábban kijelölt repüléstilalmi övezetek ellenőrzése; a Rijád melletti Prince Sultan támaszponton az 1991-es öbölháború óta ötezer katona állomásozott.

Világ

Irak: négy héten belül megalakulhat az ideiglenes kormány

A síita Iraki Iszlám Forradalmi Főtanács (SCIRI) kedden sürgette az Egyesült Államokat, hogy támaszkodjon az általa korábban támogatott iraki ellenzéki vezetőkre, és ne a semmiből kezdje az iraki kormányalakítás folyamatát. Bagdadban tegnap tartottak kerekasztal-tanácskozást az ideiglenes iraki kormány megalakításával kapcsolatos feladatokról az iraki ellenzéki csoportok, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia képviselői, s megállapodtak: négy héten belül nemzeti konferenciát tartanak az iraki átmeneti kormány megválasztása céljából.

Világ

Horvátország: meghalt a háborús bűnökkel vádolt tábornok

Meghalt kedden Zágrábban a háborús bűnökkel vádolt Janko Bobetko nyugalmazott horvát tábornok, a horvát hadsereg volt vezérkari főnöke. A hágai Nemzetközi Törvényszék azzal vádolta Bobetkót, hogy parancsnoki és személyes felelősség terheli azért, hogy a szerb-horvát háborúban 1993-ban a horvát katonák szerb civileket végeztek ki.

A címlapról ajánljuk