Világ

Izrael: megkezdődött a gázai kivonulás; a Fatah is csatlakozott a tűzszünethez

Vasárnap este megkezdte a kivonulást az izraeli hadsereg a palesztin önrendelkezésű Gázai övezetből. Előzőleg három palesztin fegyveres szervezet, majd hétfőn az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai is bejelentette: három hónapra felfüggeszti Izrael-ellenes támadásait; erre Izrael hűvösen, az Egyesült Államok óvatos bizakodással reagált.

Világ

Iszlám szélsőségesek megegyeztek a tűzszünetben

A palesztin iszlám szélsőséges szervezetek pénteken elfogadták az Izraellel kötendő tűzszüneti megállapodást, amelyet hivatalosan vasárnap jelentenek be. Ezt egy névtelenséget kérő magas rangú katonatiszt közölte.

Világ

Izrael cáfolja, hogy megállapodott volna a kivonulásról

Az izraeli védelmi minisztérium szóvivője pénteken cáfolta azt a palesztin bejelentést, miszerint a felek megállapodást kötöttek volna az izraeli hadsereg azonnali kivonulásáról a Gázai övezet északi részéről, illetve a ciszjordániai Betlehem városából.

Világ

Szlovák torpedó a státustörvényre: ellenkező eset

A szlovák kormány elutasította a magyar kedvezménytörvényt, mert szerinte a legújabb, a napokban módosított változat sem változtat annak területenkívüliségén; azon tehát, hogy a magyar állam más országok polgárainak nyújt támogatást. Ezért előfordulhat, hogy a magyar kormány számára nem marad más megoldás, mint az, hogy a törvény Szlovákiában nem lesz érvényes, így az ott élő magyarok a kedvezményekből nem részesülnek. A magyar diplomácia egyelőre ezt a lehetőséget kizárja. De vajon elkerülhető-e ez a kedvezőtlen fordulat?

Világ

Szabadlábra kerülhet egy közelmúltban elítélt háborús bűnös

Svédország beleegyezett abba, hogy Biljana Plavsics volt boszniai szerb elnöknek az ország egyik börtönében biztosítson helyet, miután az egykori boszniai "vasladyt" a hágai Nemzetközi Törvényszék korábban 11 évi szabadságvesztésre ítélte. Mivel Svédországban a 70 éven felüli elítélteknek nem kell börtönben maradniuk, az ottani hatóságok várhatóan kérni fogják Plavsics szabadlábra helyezését idős korára való tekintettel.

Világ

Putyin: Moszkva sem volt biztos abban, hogy Iraknak nincs tömegpusztító fegyvere

A világot fenyegető legnagyobb veszély ma már nem a nagyhatalmak egymás közötti konfliktusa, mindenki közös ellensége a terrorizmus - mondta csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartott megbeszélése után Tony Blair brit kormányfő. Az orosz államfő londoni látogatása során bevallotta: Moszkva is úgy gondolta, hogy Iraknak lehetnek tömegpusztító fegyverei.

Világ

Libéria: több száz halott a fővárosban

Két-háromszáz civil áldozata és mintegy ezer sebesültje van a libériai fővárosban, Monroviában a kormányerők és a lázadók között második napja dúló harcoknak. Eközben Nagy-Britannia ENSZ-nagykövete szerdán a libériai elnök elleni külföldi beavatkozás lehetőségét vetette fel.

Világ

Izrael csapdának tekintené a palesztin tűzszüneti javaslatot

Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök kételkedik abban, hogy Izraelnek szándékában áll-e alkalmazni az "útiterv" néven ismert nemzetközi rendezési koncepciót, Szilvan Salom izraeli külügyminiszter ugyanakkor kijelentette, csapdát gyanít a palesztin szervezetek által esetleg meghirdetendő ideiglenes tűzszünet mögött. Jasszer Arafat megerősíti, a Hamász és az Iszlám Dzsihád cáfolja a tűzszünet létrejöttét.

Világ

Őrizetbe vették az iráni diáktüntetések vezetőjét

A több mint egy hétig tartó teheráni diákmegmozdulások motorjának tartott, az Egység Megszilárdításának Irodája (BCU) elnevezésű szervezet főtitkárát, Abdollah Momenit civil ruhás rendőrök fogták le, miközben néhány más diák társaságban az egyetem tanárképző karára akart bemenni.

Világ

Irak: kivégezték a brit katonákat

Az irakiak gyakorlatilag kivégezték a kedden megölt hat brit katonát, miután azok már letették a fegyvert - írták egyöntetűen a csütörtöki brit lapok, amelyek szerint a briteknél még egy rádió sem volt, hogy segítséget kérhettek volna. Az iraki brit haderő korábban 48 órás határidőt adott Madzsar el-Kabir város vezetőinek, hogy átadják azokat a fegyvereseket, akik a rendfenntartó katonákra támadtak, és hatot közülük megöltek.

Világ

Izrael: palesztin szervezetek tűzszünetet hirdettek

Iszlám radikális csoportok egyezményt írtak alá arról, hogy három hónapra felfüggesztik Izrael elleni támadásaikat. Egy izraeli belbiztonsági szerv szerint megnőtt a veszélye annak, hogy zsidó szélsőségesek merényletet hajtsanak végre Ariel Saron izraeli kormányfő ellen. Közben az izraeli erők két palesztint öltek meg a Gázai-övezetben.

Világ

Olaszország: az ügyészek szerint alkotmányellenes a mentelmi törvény

Alkotmányellenesnek minősítette szerdán a milánói főügyész azt a törvényt, amely hivatali idejében büntetőjogi mentességet biztosít az ország öt legfőbb közjogi méltóságának, köztük Silvio Berlusconi miniszterelnöknek, aki ellen több per is folyamatban van. Ha a bíróság helyt ad az ügyészek tiltakozásának, akkor az alkotmánybírósághoz kerülhet a törvény.

Világ

Kedvezménytörvény: az Európa Tanács további módosításokat javasol

Az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlése üdvözölte a magyar kedvezménytörvény két nappal ezelőtti módosítását, de sürgette a magyar kormányt és parlamentet a törvény további átalakítására. Többen kifogásolták, hogy az ET a törvény új változatának ismerete nélkül javasolja a törvény módosítását.

Világ

Nagy-Albánia amerikai közreműködéssel?

A belgrádi Nedeljni Telegraf hetilap információi szerint amerikai albánok és kongresszusi képviselők a közelmúltban több tervet is felvázoltak Koszovó függetlenségének és az albánlakta területek egyesítésének 2010-ig történő kivitelezésére. Az albán lobbi néhány hete megtartott washingtoni tanácskozásán több amerikai kongresszusi képviselő - köztük a magyar származású Tom Lantos - is részt vett. Ön szerint Koszovó függetlensége hozzájárulna-e a térség stabilizációjához, vagy csak tovább súlyosbítaná a jelenlegi bizonytalan helyzetet?

Világ

Libéria: a kormányellenes erők körbevették a fővárost

Tovább dúlnak a harcok Libériában, szerdán a kormányellenes erők már a főváros határainál csaptak össze a hadsereg alakulataival. Az ország elnöke, Charles Taylor a harcok folytatására buzdította híveit, miközben a lázadók már az ország közel kétharmadát uralják.

A címlapról ajánljuk