Világ

BBC-ügy: eltűnt a parlamenti vizsgálóbizottság egyik koronatanúja, akinek holttestét megtaláltak a háza közelében.

Eltűnt David Kelly, az egyik koronatanúja annak a parlamenti vizsgálatnak, amelyet a londoni alsóház külügyi bizottsága indított az iraki háborút megalapozó hírszerzési értesülések kormányzati kezelésének ügyében. A kormány szerint Kelly lehetett a BBC súlyos vitákat kavaró értesülésének forrása. A férfit azóta nem találják, hogy csütörtökön sétálni indult. A tanú után kutató rendőrök pénteken egy holttestet találtak (mint később kiderült Kelly tetemét) a tanú otthonától nem messze.

Világ

Blair: az iraki háború igazságos volt

Befejezte washingtoni villámlátogatását Tony Blair kormányfő, aki előbb a kongresszusban mondott beszédet, majd George Bush amerikai elnökkel tartott sajtótájékoztatót. Blair szerint az iraki háború igazságos volt, de az amerikai-brit koalíció feladata a közel-keleti országban még nem fejeződött be.

Világ

Irak: Szaddám Huszein újabb jelentkezése

Szaddám Huszeinnek tulajdonított újabb hangfelvételt játszott le csütörtökön a dubaji központú al-Arabija és a katari székhelyű al-Dzsazíra műholdas televízió. A megbuktatott diktátor azzal vádolja az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát, hogy az iraki tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatban hazudtak saját népüknek a háború mielőbbi megindítása érdekében.

Világ

Hamis tudósítás a Sky News hírcsatornán

Felfüggesztette a brit Sky News hírtévé az egyik ismert tudósítójának és az újságíró forgatóstábjának munkaviszonyát, miután csütörtöki lapértesülés szerint a tudósító hamisított jelentést küldött az iraki háború idején egy brit tengeralattjáró fedélzetéről, amely a "harci" tudósítás idején egy dokkban vesztegelt.

Világ

Vöröskereszt: a háborúk háttérbe szorítják a katasztrófákat

Nagyon sok természeti vagy ember előidézte katasztrófa, válság merül feledésbe amiatt, hogy az emberiség figyelmét az újságok szalagcímeit megtöltő konfliktusok foglalják le, olyanok, mint például az iraki vagy az afganisztáni - állapítja meg jelentésében a Nemzetközi Vöröskereszt.

Világ

Bush rokona lesz a magyarországi nagykövet

George W. Bush amerikai elnök egyik rokonát, George H. Walker Saint Louis-i üzletembert szándékozik kinevezni az Egyesült Államok új magyarországi nagykövetének - jelentette be szerdán a Fehér Ház közleményben.

Világ

Lövöldözés a koreai demarkációs vonal mentén

Rövid tűzpárbaj zajlott le a két Koreát elválasztó demarkációs vonal mentén csütörtök reggel, ami egyes értékelések szerint növelheti a diplomáciai téteket egy olyan időszakban, amikor Észak-Korea késznek mutatkozik folytatni a tárgyalásokat atomprogramjáról. A demarkációs vonalat ellenőrző amerikai ENSZ-parancsnokság vizsgálatot indított az ügyben.

Világ

Bush és Saron is találkozik Abbásszal

Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök még ebben a hónapban találkozik George Bush amerikai elnökkel. A találkozón a két politikus a közel-keleti békefolyamatok előmozdításáról tárgyal. Ariel Saron izraeli kormányfő szerint palesztin kollégája - amerikai látogatását megelőzően - vele is találkozik.

Világ

Bush-villámturné a fekete kontinensen

Bush elnök terrorizmus ellenes szólamokkal és 15 milliárd dolláros segéllyel érkezett meg afrikai körútjára, s korántsem biztos, hogy sikerült az iraki beavatkozást ellenző politikai vezetőket és a lakosságot maga mellé állítania. Az is kérdés, hogy a hagyományosan a demokrata elnökjelöltekre szavazó afro-amerikaiak hogyan fogadják az elnöki villámturnét.

Világ

Kényelem vagy Nagy Testvér?

Európában már vásárolhatunk olyan áruházakban, amelyekben – az árucikkekbe épített csipek és egy rádiófrekvenciás azonosító technológia révén - a termékek „kommunikálhatnak” a vevőkkel és az eladókkal, így jelentősen megkönnyíthetik a vásárlók és a kereskedők dolgát. Ugyanakkor a „jövő áruháza” csak akkor igazán hatékony, ha az eladó a fogyasztókról egy sor információt begyűjt, annak érdekében, hogy vásárlás közben adhasson is elegendő információt.

Világ

Horvátországban törvényt hoztak a sporthuliganizmus ellen

Pénzbírság és börtönbüntetés fenyegeti ezentúl Horvátországban a sportlétesítményekben randalírozó szurkolókat, miután a horvát parlament szerdán törvényt fogadott el a stadionokban dúló erőszakos cselekmények megakadályozása és a rendbontók felelősségre vonása érdekében.

Világ

Hodorkovszkij szerint összehangolt támadás indult a Jukosz ellen

Mihail Hodorkovszkij, az orosz Jukosz kőolajtársaság elnöke és többségi tulajdonosa szerint az orosz tőke külföldre menekülését eredményezi a vállalat ellen indított összehangolt ügyészségi támadás. Hodorovszkij legközelebbi bizalmasát és üzleti partnerét nemrég tíz évvel ezelőtti privatizációs ügyletek miatt őrizetbe vették, s a egfőbb ügyészség átfogó adóellenőrzést kér a Yukosznál.

Világ

Olajpuccs: katonai hatalomátvétel Sao Tomé és Príncipe afrikai szigetországban

Katonai államcsíny döntötte meg szerda reggel a kormány hatalmát a Nyugat-Afrika partjai közelében lévő Saó Tomé és Príncipe Demokratikus Köztársaságban. A Lusa portugál hírügynökség szerint a lázadók őrizetbe vették Maria Das Neves de Sousa miniszterelnököt és a szigetország kormányának több tagját, köztük az olajkincsek kiaknázásáért is felelős Rafael Branco közmunkaügyi minisztert.

Világ

Új főszerkesztő a The New York Times élén

Július 30-tól új főszerkesztője lesz a The New York Times-nak. A Pulitzer-díjas Bill Keller az amerikai napilapnál tavasszal kirobbant plágium-botrány miatt júniusban távozó Howell Raines főszerkesztő helyébe lép.

Világ

Sorozatos terrorakciók Korzikán

Huszonnégy órán belül harmadszor követtek el robbantásos merényletet Korzika szigetén. Hétfőn este egy itallerakatot robbantottak fel a sziget déli részén fekvő Bonifacióban. Személyi sérülés nem történt, de az anyagi kár jelentős.

A címlapról ajánljuk