Lehet, hogy az USA nem számíthat a NATO-tagállamokra Észak-Korea ellen?
Világ

Lehet, hogy az USA nem számíthat a NATO-tagállamokra Észak-Korea ellen?

Guam szigetének megtámadásával fenyegetőzik Észak-Korea. A sziget amerikai terület, és a térség legfontosabb haditengerészeti támaszpontja, ám ennek ellenére megtámadása esetén nem lépne életbe a NATO-szerződés ötödik cikkelye, amely a szövetségesek mozgósítását vonná maga után.

Világ

Kalifornia: lassul a tűz terjedése

Kaliforniában a hűvösebbre és párásra forduló idő valamelyest segített a tűzoltóknak a tíz napja pusztító tűz oltásában. A szakemberek szerint lassan mindenütt sikerül megállítani a tűz terjedését úgynevezett védőpászták kialakításával.

Világ

Olaszország: felmentették a vád alól Andreottit

Felmentette a gyilkosságra való felbujtás vádja alól az olasz semmitőszék büntetőügyi tanácsa Giulio Andreotti volt olasz miniszterelnököt, s jogerősen eltörölte a másodfokon reá kiszabott 24 éves börtönbüntetést.

Világ

Oroszország: távozott Putyin kabinetfőnöke

Vlagyimir Putyin orosz elnök felmentette Alekszandr Volosint, az elnöki adminisztráció vezetőjét, a szombaton letartóztatott Jukosz-elnök, Mihail Hodorkovszkij pártfogóját. A távozó vezető helyére az orosz elnök Dmitrij Medvegyevet nevezte ki, aki 2000-ben Putyin elnökválasztási stábját vezette.

Világ

Nincsenek nagyobb fennakadások a napkitörés miatt

Az északi légi folyosókon közlekedő repülőgépek magas frekvenciájú rádió-összeköttetését megszüntette, de sem nagy áramkimaradásokat, sem más lényegesebb fennakadásokat nem okozott minden idők egyik legnagyobb mágneses vihara.

Világ

Irak: az ENSZ és a segélyszervezetek kivonulnak Bagdadból

Folytatódik a nemzetközi szervezetek kivonulása Irakból: az ENSZ bejelentette, hogy az iraki fővárosban elkövetett pokolgépes merényletek és a szövetséges erőket ért sorozatos támadások miatt kivonja munkatársait Bagdadból.

Világ

Szerbia: tüntetés, bizalmatlansági indítvány

Komolyra fordult a helyzet belgrádi szakszervezeti tüntetéssorozat második napján: csütörtökön a tiltakozók szembeszegültek a rendőrökkel, s tiltásuk ellenére utat törtek a köztársasági parlamenthez, ahol éppen megkezdődött a vita a kormány ellen benyújtott ellenzéki bizalmatlansági indítványról.

Világ

Olaszország: Andreotti felmentését kéri a főügyész-helyettes

Bizonyíték és indíték hiányára hivatkozva az olasz semmitőszék főügyész-helyettese Giulio Andreotti felmentését indítványozta a volt olasz miniszterelnök ügyében szerdán kezdődött fellebviteli tárgyaláson. Andreottit tavaly novemberben 24 éves szabadságvesztésre ítélték, amiért a maffia közreműködésével megöletett egy újságírót.

Világ

Célkeresztben: George Bush

A 2001. szeptemberi terrortámadások óta hazájában érinthetetlen George Busht az iraki újjáépítés kudarca szorult helyzetbe hozta. A liberális tábor felébredt Csipkerózsika-álmából, a jövő évi elnökválasztási küzdelem újra kétesélyessé vált.

Világ

Egy orosz olajmágnás és a magyar gazdaság

Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz olajvállalat elnökének letartóztatása kremlinológiai elemzések áradatát és az oroszországi befektetők riadalmát váltotta ki. De hogyan hathat Putyin és az oligarchák küzdelme az orosz energiahordozókból élő magyar gazdaságra?

Világ

Irak: ukrán katonákat is támadtak az ellenállók

Az iraki ellenállók felrobbantottak egy amerikai harckocsit Bagdadtól északra és rajtaütést hajtottak végre a lengyel parancsnokság alatt álló nemzetközi hadosztály katonái ellen Bagdadtól délre. A szerdára virradóra elkövetett támadásokban két amerikai katona meghalt, hét ukrán és egy amerikai katona megsebesült.

Világ

Japán: halálra ítélték az Aum szekta orvosát

Kötél általi halálra ítélték szerdán az Aum Sinrikjo (Legfelsőbb Igazság) szekta vezetőjének orvosát. A világvégét hirdető szekta 1995-ben gyilkos gáztámadást hajtott végre a tokiói metróban, huszonnégy ember halálát okozva ezzel.

Világ

USA: ujjlenyomatot vesznek a beutazóktól

Az Egyesült Államokban a jövő évtől ujjlenyomatot vesznek a vízumköteles országokból érkező külföldi beutazóktól és fényképet is készítenek róluk, hogy a terrorizmus elleni harc jegyében megszigorítsák a határőrizetet.

Világ

Újabb bányaszerencsétlenség Oroszországban

Hat napon belül már a második bányaszerencsétlenség következett be szerdán Oroszországban. A két baleset összesen hat halálos áldozatot követelt, egy bányász pedig eltűnt.

A címlapról ajánljuk